Istoria „Donbas” se repetă. Transnistria acuză Moldova de „genocid” și cheamă Rusia în ajutor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.02.2024 - 15:51
Istoria „Donbas” se repetă. Transnistria acuză Moldova de „genocid” și cheamă Rusia în ajutor - Foto: Captura foto - Youtube

Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluție în care susține suveranitatea regiunii și solicită ajutorul Moscovei, acuzând Republica Moldova de "genocid", relatează sursele oficiale de pe canalele Telegram ale regiunii. Este fix același argument ca în cazul Donbas.

SHARE

Potrivit unui draft al rezoluției, Congresul al VII-lea a decis să adreseze cereri Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei pentru protejarea Transnistriei în contextul presiunilor din partea Moldovei.

Istoria „Donbas” se repetă. Transnistria acuză Moldova de „genocid” și cheamă Rusia în ajutor

Așa-zisul guvern de la Tiraspol cere Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei n.red) să ia măsuri în vederea protejării Transnistriei în condiţiile amplificării presiunilor din partea Moldovei”.

Guvernul marionetă din Tiraspol cere protecția Rusiei de „teama” Republicii Moldova, un stat neutru care nu are deține o armată, argumentând că în Transnistria locuiesc peste 200 000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, precum şi „avându-se în vedere experienţa pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru şi statutul său de garant şi mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.

Rezoluția adoptată în unanimitate nu specifică modalitatea în care ar trebui să intervină Rusia în sprijinul Transnistriei și nici dacă se solicită în mod explicit alipirea Transnistriei la Federația Rusă.

Citește și: Transnistria ar putea cere astăzi anexarea la Rusia. Moldova crede că este o "manevră" a Moscovei

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a acuzat Republica Moldova de "genocid" în discursul său la Congres, enumerând „patru forme de genocid" împotriva regiunii în ultimii 30 de ani:

  • strangularea economică
  • distrugerea fizică a unei părţi a poporului
  • negarea protecţiei juridice
  •  încercarea de a impune cu forţa limba

El a subliniat importanța suveranității Transnistriei pentru apărarea identității și drepturilor poporului transnistrean.

Citește și: Moldova cere coaliție internațională pentru reintegrarea Transnistriei. Ce rol au România și SUA

Oficialii transnistreni au subliniat presiunea economică și socială exercitată de Republica Moldova asupra regiunii, invocând presupuse încălcări ale drepturilor transnistrenilor.

„Moldova foloseşte în mod tradiţional dificultăţile globale pentru a dezavantaja Transnistria. Acest lucru este valabil pentru prăbuşirea Uniunii Sovietice la vremea sa, este valabil pentru pandemie, este valabil pentru ostilităţile din Ucraina”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Citește și: Kremlinul începe războiul hibrid pentru destabilizarea Moldovei. Putin pregătește o nouă invazie

Transnistria, nerecunoscută de nimeni cere „sprijinul” comunității internațională

Ei au cerut sprijinul comunității internaționale pentru menținerea suveranității Transnistriei și rezolvarea pașnică a conflictului, în contextul în care nicio țară, nici măcar Rusia nu recunoaște așa-zisa independență a Transnistriei, teritoriu care face parte de facto din Republica Moldova, dar care a fost ocupat de ruși.

Citește și: Soldații ruși din Transnistria cumpără drone de teama unui atac din partea Moldovei și României

„Transnistria va lupta cu perseverenţă pentru propria identitate, drepturile şi interesele poporului transnistrean şi nu va refuza să le apere, indiferent de orice formă de şantaj şi presiune externă.

Doar suveranitatea Transnistriei este o condiţie inalienabilă şi fundamentală pentru apărarea identităţii distinctive şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale poporului nostru multinaţional, consacrate de principiile de bază ale dreptului internaţional şi de prevederile Cartei ONU”, se arată în rezoluţia adoptată, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te