„Progresul programului nuclear iranian a determinat IDF să-și accelereze planurile operaționale, iar bugetul de apărare recent aprobat este destinat pentru asta", a declarat Kohavi.
Comentariile acestuia au coincis cu vizita premierului Naftali Bennett în Statele Unite, unde urma să se întâlnească și cu președintele Joe Biden.
Bennett și delegația sa urmau să încerce să-l convingă pe Biden să renunțe la eforturile de a reînvia Planul de Acțiune Comprehensiv Comun 2015 (JCPOA) - acordul nuclear.
Însă, întâlnirea Bennett-Biden a fost amânată din cauza atacului sinucigaș de la Kabul, revendicat de ISIS.
„Când am început să planificăm vizita, revenirea la acord părea sigură", a spus Bennett înainte de plecarea sa marți. „De atunci, timpul a trecut, președintele din Iran s-a schimbat și lucrurile par mult mai puțin sigure. În opinia noastră, este posibil să nu existe o întoarcere la acord ”.
Fără opțiuni diplomatice care ar putea convinge Teheranul să oprească programul său nuclear, armata israeliană consideră că Republica Islamică trebuie să fie conștientă că, dacă va continua cu programul său, se va confrunta cu sancțiuni mai dure și o „adevărată opțiune militară”.
Citește și
55% dintre consumatorii europeni intenționează să cumpere vehicule electrice în următorii doi ani
Un Consiliu de 12 membri va conduce Afganistanul. „Ministru” al Apărării, fost deținut la Guantanamo
În ultimele luni, șefului Statului Major al armatei israeliene a vizitat Washingtonul de mai multe ori, întâlnindu-se cu înalți oficiali americani, inclusiv secretarul Apărării, Lloyd Austin, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, președintele șefilor de stat major, generalul Mark Milley, șeful CENTCOM, Kenneth McKenzie și șeful Comandamentului operațiunilor speciale din SUA, generalul Richard Clark.
Iranul a reluat exportul de petrol spre Afganistan
Talibanii au transmis Iranului să continue exporturile de produse petroliere pe care acesta din urmă le-a întrerupt din motive de siguranță, potrivit AlJazeera.
Iranul a reluat exportul de combustibil în Afganistan în urmă cu câteva zile, ca urmare a unei cereri din partea noii conduceri talibane.
Prețul benzinei în Afganistan a ajuns la 900 USD pe tonă, în timp ce mulți afgani încearcă să fugă din orașe.
Pentru a contracara creșterea prețurilor, talibanii au cerut Iranului să deschidă granițele deschise pentru comercianți.
„Talibanii au trimis mesaje către Iran spunând să continuăm exporturile de produse petroliere”, a declarat pentru Reuters Hamid Hosseini, membru al Consiliului de administrație și purtător de cuvânt al Uniunii Iraniene a Exportatorilor de Petrol, Gaz și Produse Petrochimice din Teheran.
El a citat, de asemenea, decizia talibanilor de a reduce tarifele la importurile de combustibil din Iran și alte țări vecine, făcând o reducere de 70% a tarifelor la importurile de benzină, motorină și GPL din țările vecine cu Afganistanul.
Iranul se află pe a patra cea mai mare rezervă de petrol din lume, dar ultima rundă de sancțiuni americane impuse de fostul președinte american Donald Trump în 2018 a redus semnificativ exporturile de petrol iraniene.