Un Consiliu de 12 membri va conduce Afganistanul. „Ministru” al Apărării, fost deținut la Guantanamo

DE Adina Mutăr | 25.08.2021 - 22:06
„Ministru” al Apărării, fost deținut la Guantanamo/Foto: aljazeera

Fostul președinte al Afganistanului Hamid Karzai, șeful Consiliului Superior pentru Reconcilierea Națională al țării, Abdullah Abdullah, și liderul Partidului Islamic, Gulbuddin Hekmatyar, se vor alătura unui Consiliu de 12 care va conduce Afganistanul.

SHARE

Imediat după intrarea talibanilor în capitala afgană Kabul, cei trei politicieni au creat un Consiliu de coordonare pentru tranziția pașnică a puterii și au ținut o serie de întâlniri cu membrii talibani cu privire la formarea de noi agenții guvernamentale, inclusiv un Cabinet care să reprezinte întreaga societate afgană, potrivit Ariana News TV.

Foreign Policy a raportat, citând surse apropiate conducerii talibanilor, că „liderii talibani vor forma un Consiliu format din 12 bărbați pentru a conduce Afganistanul și vor oferi unor membri plini ai fostului guvern susținut de SUA ministerele la alegerea lor”, străduindu-se să formează o administrație care este acceptabilă pentru comunitatea internațională.

Potrivit presei, „cei mai puternici trei bărbați din consiliul de conducere vor fi mullahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al grupării talibanilor, mullahul Mohammad Yaqoob, fiul fondatorului grupului - mullahul Mohammad Omar, omul din spatele strategiei militare ce a dus la cucerirea rapidă a Kabulului și Khalil Haqqani, o personalitate de rang înalt din Rețeaua Haqqani, cea mai temută grupare a talibanilor.

„Această strategie de guvernare a Afganistanului evită funcțiile de președinte sau de emir", a scris Foreign Policy.

Vicepreședintele Amrullah Saleh s-a declarat președinte interimar după ce președintele Ashraf Ghani a demisionat și a fugit din țară. Saleh solicită rezistență armată împotriva talibanilor. 

Mișcarea talibană din Afganistan l-a numit pe mullahul Abdul Qayyum Zakir, fost deținut în Guantanamo Bay, în funcția de ministru afgan al Apărării, care trebuie să rezolve rezistența armată din Valea Panjshir.

Citește și

FOTO Forțe antitalibane se adună în Valea Panjshir. Hamid Karzai s-a întors la Kabul

Talibanii anunță că au trimis „sute” de combatanţi spre locul unde se află rezistența anti-talibană

 

Mișcarea a numit, de asemenea, miniștri la Interne, Educație și Învățământ superior, un nou guvernator al provinciei Kabul, un șef al Poliției Capitalei și un șef al Serviciilor de Informații, a relatat Al-Jazeera.

Abdul Qayyum Zakir s-a născut în 1973, în Helmand, a purtat numărul „8” în închisoarea de la Guantanamo Bay, fiind arestat de forțele SUA după invazia Afganistanului, la baza Bagram, înainte de a fi deportat în afara țării.

După eliberare, Zakir a condus operații militare în provincia Helmand, înainte de a-și asuma poziția de comandant militar șef al mișcării.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că se continuă consultările cu privire la formarea guvernului și a precizat că mișcarea lucrează pentru a restructura mai bine armata și poliția și a-i readuce în activitate pe foștii responsabili.

Mujahid a reiterat angajamentele anterioare ale mișcării de a nu îi urmări pe oponenții sau traducătorii care au colaborat cu forțele străine, solicitând angajaților din Sănătate, Educație și Transport să revină la muncă.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te