Germania permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu arme germane. Berlinul dă voie Kievului să folosească arme furnizate de ea, pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei.
Aceasta evoluţie semnalează o schimbare, faţă de rezervele anterioare avute de Berlin.
Germania permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu arme germane
Biroul cancelarului Olaf Scholz spune acum că Ucraina poate lovi „teritoriul agresorului”, potrivit Politico. Guvernul german renunță la rezervele privind permisiunea Ucrainei să lovească ținte militare din interiorul Rusiei, cu armele donate.
Marți, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Ucraina ar putea folosi arme furnizate de germani, „în cadrul dreptului internațional”, ceea ce le-ar permite să fie folosite împotriva unui agresor, precum Rusia, inclusiv în interiorul teritoriului rus.
Acest lucru nu a fost chiar atât de clar la Berlin, precum au fost alte țări, pe acest subiect. Președintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit alături de Scholz marți, a declarat:
Citeşte şi: Germania nu vrea ca Rusia să fie lovită cu rachete occidentale. A dat deja Ucrainei Taurus?
„Trebuie să permitem [ucrainenilor] să neutralizeze locurile militare din care sunt trase rachetele, dar nu și alte ținte civile sau militare”, adăugând o limită care nu este conformă. cu ceea ce vrea Kievul.
Alte țări lasă și mai puțină ambiguitate.
"Armele poloneze trimise în Ucraina nu au limite. Ucrainenii le pot folosi după cum consideră de cuviință", a declarat ministrul adjunct al Apărării Cezary Tomczyk într-un interviu radio polonez.
Berlinul s-a mutat miercuri pentru a clarifica confuzia cu privire la ceea ce a vrut să spună Scholz.
Citeşte şi: Germania trimite 3 sisteme Patriot la Kiev. România ezită. Putin ne amenință cu rachetele Iskander
Purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat reporterilor că „acțiunea defensivă a Ucrainei nu se limitează la propriul teritoriu, ci [poate] fi extinsă și la teritoriul agresorului”, subliniind totodată că acesta nu poate dezvălui acorduri precise cu Kievul privind utilizarea armelor germane. întrucât sunt confidenţiale.
Hebestreit a mai susținut că o declarație veche de un an a lui Scholz, în care spunea că există un „consens” că Ucraina nu va folosi arme germane pe pământul rusesc, a fost o declarație de fapte, care era adevărată în acel moment, dar nu se aplică neapărat viitorului.