Germania a anunțat că va trimite un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina în aprilie - o decizie despre care Scholz a spus că a fost dificilă, deoarece nu au multe dintre aceste sisteme.
Germania trimite 3 sisteme Patriot la Kiev. România ezită. Putin ne amenință cu rachetele Iskander
"Dar a fost important să facem acest lucru și sperăm că și alte țări europene ne vor urma", a declarat el în timpul unui summit privind securitatea și competitivitatea desfășurat în Suedia cu prim-miniștrii din cele cinci țări nordice.
Ucraina are nevoie de "multe muniții, tancuri de artilerie și apărare aeriană, și în special de Patriot și de sistemul Iris-T din Germania, care vor fi de mare ajutor", a spus Scholz.
"Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a subliniat el.
Germania cere Europei să ajute Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat luni Europa să își intensifice ajutorul militar pentru Ucraina, în special sistemele de apărare aeriană, în timp ce Kievul se luptă să respingă o ofensivă rusă feroce în nord-estul țării.
Prim-ministrul danez Mette Frederiksen, a cărei țară a fost, de asemenea, un donator important pentru Ucraina, a reluat apelul lui Scholz.
"Principalul motiv al pierderilor din Ucraina în acest moment este din cauza lipsei de apărare aeriană, iar noi avem sistemele necesare. Așa că, dacă avem o singură dorință... aceasta ar trebui să fie să livrăm sistemele de apărare aeriană cât mai repede posibil", a spus ea, potrivit
"Trebuie să accelerăm, trebuie să ne mărim de scară într-o perspectivă pe termen scurt", a spus ea.
Ucraina "nu poate să câștige singură... trebuie să o facă cu echipamente de la noi", potrivit KievPost.
Țările nordice și Germania s-au numărat printre cei mai mari donatori ai Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022.
Berlinul este al doilea cel mai mare donator din lume pentru Ucraina, oferind 14,5 miliarde de euro până în prezent, potrivit Institutului Kiel.
România, presată de Statel Unite să trimită Ucrainei un sistem Patriot
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a spus că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are „rețineri mari” în cedarea unui sistem de apărare Patriot Ucrainei.
Sursa foto: Profimedia images
„Suntem trei state cu sistemul Patriot - este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei. La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis.
Eu nu am avut o discuţie încă după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem, unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu duminică seară, la Antena 3, conform surselor citate de Digi24.
Citește și: România, presată să dea Ucrainei sisteme Patriot. La schimb, avioane Typhoon vor patrula non-stop
„Sunt ferm convins că vom lua decizia cea mai înţeleaptă în ceea ce priveşte România, în primul rând bun”, a spus Marcel Ciolacu.
Rusia amenință România cu rachetele Iskander
Rusia este foarte deranjată de faptul că țările europene, inclusiv România fac eforturi pentru a trimite cât mai multe sisteme de rachete Patriot în Ucraina.
Mai nou, Moscova a amenințat direct România și Polonia cu atacuri directe pe teritoriile noastre, în caz că vom trimite sisteme Patriot în Ucraina.
"România şi Polonia vor intra în clubul sinucigaşilor dacă vor fi de acord cu o asemenea idee."
„Acţiunile noastre sunt îndreptăţite. Dacă ei vor ca războiul din Ucraina să se termine pe câmpul de luptă, atunci va fi câmpul de luptă”, spune ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
Câte sisteme Patriot are România?
România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme de rachete Patriot în 2017, în cea mai recentă configurație disponibilă, alături de câteva sute de rachete interceptoare, acesta fiind cel mai mare contract de achiziție de până acum al țării, primul transport fiind livrat în 2020.
Sursa foto: Profimedia images
Totuși, la acest moment, țara noatră dispune doar de 4 sisteme Patriot dintre care doar unul singur este operațional. Celelalte 3 fiind în curs de operaționalizare.
De ce se teme Rusia de sistemul de rachete Patriot?
Patriot este un sistem de apărare antiaeriană testat în luptă în serviciul SUA și al țărilor aliate, inclusiv Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Polonia, Suedia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, România, Spania și Taiwan.
Fiecare baterie are o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate pe fiecare camion, un radar, o unitate de control al focului, generatoare și alte echipamente).
Radarul de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptare la țintă, sau Patriot (MIM-104), este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la toate altitudinile și în toate condițiile meteorologice, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles și Fire Control în Florida, SUA.
Sistemul radar are o rază de acțiune de până la 100 km, capacitatea de a urmări până la 100 de ținte și poate furniza date de ghidare a rachetelor pentru până la nouă rachete.
Radarul cu rețea fazată AN/MPQ-53 realizează funcții de căutare, detectare a țintelor, urmărire și identificare, urmărire și ghidare a rachetelor și contracarare electronică (ECCM). Radarul este montat pe o remorcă și este controlat automat de calculatorul digital de control al armelor din stația de control al angajamentului prin intermediul unei legături prin cablu.
Stația de control este deservită de trei operatori care utilizează două console și o stație de comunicații cu trei terminale de releu radio. Calculatorul digital de control al armei este situat lângă terminalele de legătură de date VHF.
Stația de control AN/MSQ-104 x este singura stație cu personal în cadrul unei unități de foc Patriot. Stația de control comunică cu stațiile de lansare M901, cu alte baterii Patriot și cu cartierul general de comandă superior.
Stația de lansare M901 transportă, punctează și lansează racheta Patriot. Fiecare lansator are patru rachete. Lansatorul este operat de la distanță prin intermediul unei legături de date de foarte înaltă frecvență (VHF) sau de fibră optică de la stația de control al angajamentului, care furnizează atât datele de pre-lansare a rachetei, cât și semnalul de comandă de tragere.