Germania, gata de război. Ia de 9.000.000.000$ rachete SUA. Ce arme trimite în Ucraina?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.03.2024 - 08:11
Germania, gata de război. Ia de 9.000.000.000$ rachete SUA. Ce arme trimite în Ucraina? - Foto: Profimedia Images (iimagine cu caracter ilustrativ)
Germania, gata de război. Ia de 9.000.000.000$ rachete SUA. Ce arme trimite în Ucraina? - Foto: Profimedia Images (iimagine cu caracter ilustrativ)

Germania, gata de război. Ia de 9.000.000.000$ rachete SUA. Ce arme trimite în Ucraina? Germania a început procesul de comandă a 75 de noi rachete de croazieră JASSM-ER din SUA.

SHARE

Germania, gata de război. Ia de 9.000.000.000$ rachete SUA, ce pot înlocui rachetele Taurus deja în serviciu în Ministerul Apărării al Germaniei. Adică exact „trocul” propus ca să poată da mult-așteptatele rachete Taurus Ucrainei.

Bild raportează că această achiziție poate înlocui rachetele existente Taurus pe termen lung și se desfășoară după ce Guvernul german și-a exprimat interesul de a cumpăra avioane de luptă F-35 și rachete complementare încă din 2022.

Germania, gata de război. Ia de 9.000.000.000$ rachete SUA. Ce arme trimite în Ucraina?

Prețul de achiziție pentru întregul pachet depășește 8, 7 miliarde de dolari, așa cum se precizează în material, potrivit European Pravda.

Mai multe rachete aer-aer și aer-suprafață au fost comandate împreună cu F-35, dar procesul de achiziție al JASSM a fost prelungit.

Racheta de croazieră JASSM este folosită pentru a lovi țintele de mare importanță cu mare precizie.

În 2018, o fabrică care producea arme chimice și aparținea regimului Assad din Siria a fost distrusă de loviturile SUA cu aceste rachete.

Mass-media a dezvăluit câteva detalii despre potențialul transfer al rachetelor Taurus în Ucraina, discutate la ședința Bundestag-ului german, care ar putea duce la o anchetă privind scurgerea de informații secrete.

Portalul T-Online a publicat detaliile discuției. În special, acesta se referă la raportul inspectorului general al Bundeswehr, Carsten Breuer, privind caracteristicile desemnării țintei pentru rachetele Taurus, adevăratul motiv pentru opoziția cancelarului Olaf Scholz de a transfera aceste rachete în Ucraina.

Citește și: Germania a creat Coaliția de arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina. Va da rachete Taurus?

Anterior, Scholz a oferit public diferite motive pentru care Germania a refuzat să furnizeze Ucrainei rachete Taurus – de la evitarea unei posibile escalade și implicare în războiul cu Rusia până la îngrijorarea că rachetele vor fi folosite pentru a lovi Moscova, ca în final să spună că au „anumite caracteristici ce pot fi controlate doar de Germania”.

Și francezii, și britanicii i-au propus cancelarului german să îi înlocuiască Taurus cu rachetele lor cu rază lungă deacțiune, Storm Shadow și SCALP. Se pare că Scholz a optat pentru JASSM-ER, considerate cele mai bune din lume.

Citește și: Cum i-a interceptat Rusia pe ofițerii germani de rang înalt. O greșeală colosală

Racheta Taurus poate zboară până la peste 500 de kilometri, depășind capacitățile altor sisteme occidentale cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le are în serviciu.

Ucraina ar putea folosi rachete Taurus împotriva pozițiilor rusești aflate mult în spatele liniei frontului, distrugând rutele de aprovizionare și centrele de comandă sau lovind ținte în Crimeea ocupată de ruși.

Taurus are și o armă secretă, The Tremble - un dispozitiv robust, în formă de corn, care poate fi aruncat în pământ pentru a declanșa un mic cutremur țintit, cu efecte distrugătoare pentru construcții.

Parlamentul European a votat pentru trimiterea rachetelor Taurus în Ucraina 

În Parlamentul European, prin vot majoritar, a aprobat furnizarea de rachete de croazieră Taurus către regimul de la Kiev. Decizia a fost susținută de 451 de deputați, 46 au votat împotrivă, 49 au refuzat să participe la vot.

Și deși deciziile Parlamentului European, inclusiv cu privire la Taurus, sunt mai degrabă consultative și neobligatorii pentru guvernele naționale, reste posibil ca Scholz să-și schimbe decizia de a nu trimite rachetele către Ucraina, mi ales în urma noului contract cu SUA.

Unul dintre argumentele lui Scholz a fost necesitatea menținerii controlului asupra sistemelor de armament, a căror utilizare crește gradul de tensiune în conflictul militar și ar putea duce ipotetic la o ciocnire directă între Germania și Rusia.

Mai ales pe fondul discuțiilor interceptate între ofițerii germani cu privire la necesitatea ca specialiști din forțele armate germane să participe la întreținerea și utilizarea directă a rachetelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te