Fostul vicepremier rus cere atacarea NATO: „A sosit momentul pentru un coridor către Kaliningrad”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.01.2024 - 18:01
Fostul vicepremier rus cere atacarea NATO: „A sosit momentul pentru un coridor către Kaliningrad” - Foto: Profimedia images (colaj)

Fostul vicepremier rus cere atacarea NATO. Dmitri Rogozin, un apropiat de încredere al președintelui rus Vladimir Putin, a provocat Kremlinul la un pas periculos, cerând un atac asupra unei țări NATO pentru a deschide un coridor către regiunea Kaliningrad.

SHARE

Amenințarea lui Rogozin a fost difuzată pe canalul său de Telegram, după ce acesta a primit poziția de "senator al regiunii Zaporojie" în urma unui atac ucrainean în care a fost rănit, într-un restaurant din Donețk, la sfârșitul anului 2022.

Fostul vicepremier rus cere atacarea NATO: „A sosit momentul pentru un coridor către Kaliningrad”

Rogozin a declarat: "A sosit momentul să deschidem un coridor către regiunea Kaliningrad. Vizele și alte permise de la autoritățile străine pentru călătoriile cetățenilor noștri sunt intolerabile."

Deși, în prezent, rușii nu au nevoie de vize pentru a călători prin Lituania către Kaliningrad, Rogozin a insistat asupra necesității asigurării că cetățenii ruși pot călători în interiorul Rusiei fără formalități inutile.

Furia lui Rogozin a fost provocată de dezbaterea din Lituania cu privire la posibila închidere a școlilor care predau în limba rusă. Ministrul Educației de la Vilnius, Gintautas Jakstas, a propus o orientare către studiul limbilor europene pentru a permite minorităților naționale să primească educație în limba lor maternă.

Citește și: Finlanda se pregătește de război cu Rusia și își consolidează cooperarea militară cu SUA

Cu toate acestea, șefa Departamentului Minorităților Naționale, Vaiva Vežalite-Pokladova, a avertizat că excluderea limbii ruse din programul de învățământ ar putea marginaliza o naționalitate și a pledat pentru menținerea oportunității pentru copii de a-și prețui propria naționalitate. Lituania nu a reacționat, încă, oficial, la amenințarea lansată de Rogozin, potrivit Ziare.com.

Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna viitoare. România, în ținta lui Putin

Tabloidul german Bild informează că Rusia ar putea planifica un atac asupra Europei în iarna 2024 - 2025, în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din 2024.

Surse anonime din serviciile secrete europene susțin că această posibilă acțiune ar putea avea loc în perioada de tranziție prezidențială, între alegerile din noiembrie 2024 și inaugurarea din ianuarie 2025.

Citește și: Serviciile secrete din Rusia raportează că Moldova și NATO pregătesc un război. Ținta: Transnistria

Informațiile sugerează că un eventual atac ar putea fi influențat de rezultatul alegerilor americane, în special dacă fostul președinte Donald Trump, un candidat republican, ar fi reales. Acest scenariu ar putea aduce asistența Rusiei către țările europene, chiar dacă cu o întârziere.

Citește și: Rusia se pregătește să atace țările NATO. Cât timp mai avem să ne pregătim? Avertismentul Poloniei

De-a lungul campaniei prezidențiale, Donald Trump a criticat sprijinul acordat de administrația lui Joe Biden Ucrainei, iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că rezultatul alegerilor din 2024 ar putea influența războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit kyivindependent.com.

Grupul de reflecție german DGAP a emis avertismente către națiunile occidentale privind posibilitatea unui atac direct al Rusiei asupra NATO în următorii "șase până la zece ani". Agenția de securitate națională din Polonia, în schimb, estimează o amenințare mai urgentă, susținând că Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni. Oficialii polonezi sugerează că România și alte țări din Europa de Est ar putea fi vizate într-un eventual atac rusesc.

Trupele lui Putin pot ajunge în România în 24 ore

Trupele lui Putin pot ajunge în România în doar 24 ore. O hartă publicată de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) arată ce teritorii ocupă în prezent Rusia, de unde ar putea invada și alte țări în 2024.

Într-o analiză publicată la 31 decembrie, think tank-ul de la Washington a abordat sugestiile conform cărora Kievul ar trebui să ia în considerare cedarea de teritorii pentru a pune capăt războiului, care a ucis sute de mii de oameni și a strămutat milioane.

SUA este cel mai mare donator de ajutor militar Ucrainei, dar asistența suplimentară de la Washington a fost oprită de parlamentarii republicani care pun la îndoială angajamentul financiar continuu pe care și-l dorește Ucraina, potrivit Newsweek.

Cele mai recente hărți ale ISW dezvăluie că granițele Ucrainei și linia de contact dintre Ucraina și Rusia înainte de invazia din 2022 erau de peste 3.000 de kilometri și includeau zone mari de apărat, în special în nord-est.

O altă hartă, datată la 31 decembrie, arată cum câștigurile teritoriale ale Rusiei ar deveni o „zonă de așteptare” pentru o viitoare invazie și că Ucraina trebuie să elibereze regiunile Herson și Zaporojie pentru a evita acest lucru.

ISW avertizează că Rusia nu își va abandona obiectivele de câștig maximum acum sau în viitor și că „cele mai avantajoase linii pe care Ucraina le-ar putea menține din punct de vedere militar și economic sunt granițele sale recunoscute internațional din 1991”.

Aceasta înseamnă că înghețarea câștigurilor războiului acum „avantajează enorm Rusia și crește riscurile și costurile pentru Ucraina și Occident de a descuraja, darămite a învinge, o viitoare încercare a Rusiei de a îndeplini prin forță obiectivele lui Putin”.

Nicio țară din vecinătatea acestor teritorii ocupate de Rusia nu ar fi în siguranță dacă Ucraina le-ar ceda. Important pentru România, trupele lui Putin ar putea ajunge aici în 24 ore, printr-o „operațiune specială surpriză”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te