Serviciile secrete din Rusia raportează că Moldova și NATO pregătesc un război. Ținta: Transnistria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.12.2023 - 08:01
Serviciile secrete din Rusia raportează că Moldova și NATO pregătesc un război. Ținta: Transnistria - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Serviciile secrete din Rusia raportează că Moldova și NATO pregătesc un război. Ținta ar fi recuperarea zonei separatiste Transnistria. Potrivit rapoartelor, Moldova primește arme la standarde NATO.

SHARE

Serviciile secrete din Rusia raportează că Moldova și NATO pregătesc un război pentru a prelua Transnistria. Potrivit rapoartelor, Moldova primește arme la standarde NATO și aderă la organizații ce funcționează sub patronajul Alianței.

Moldova a primit încă un lot de echipament militar de la Fondul European de Pace al UE. La Chișinău au fost livrate drone, generatoare, vehicule de teren, detectoare de mine și echipamente medicale.

Serviciile secrete din Rusia raportează că Moldova și NATO pregătesc un război. Ținta: Transnistria

Ministerul Apărării al Moldovei a admis că acesta este al doilea lot de asistență pentru armata moldovenească din acest fond.

Din 2021, republica a primit echipamente militare în valoare de 87 de milioane de euro. În special, Fondul European pentru Pace finanțează și o parte din achizițiile pentru Forțele Armate ale Ucrainei, Recent, în Moldova au ajuns și echipamente militare din SUA, Germania și Franța, potrivit canalului rusesc Telegram/Fisherman, gestionat de ofițeri de informații.

Mai mult, Guvernul Republicii Moldova a decis să adere la Consiliul de Coordonare al Reuniunii miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care funcționează sub patronajul NATO.

Citește și: VIDEO Europa pregătește avioane înarmate cu bombe nucleare. Ce țări NATO le vor folosi

„Ministerul Apărării al Moldovei s-a alăturat oficial organizației la sfârșitul lunii noiembrie.

Toate aceste acțiuni îngrijorează Moscova, care a amenințat Moldova în mod constant că va împărtăși soarta Ucrainei.

Președintele Parlamentului transnistrean, Alexander Korșunov, s-a grăbit la Moscova să ceară ajutor în fața unei „probabile escaladări a conflictului”.

Potrivit acestuia, înarmarea armatei moldovenești conform standardelor NATO, exercițiile militare constante și vizitele generalilor occidentali nu pot vorbi decât de pregătire pentru război.

Citește și: Avertismentul NATO care dă fiori: Risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina. România, o țintă

„Așa cum am remarcat de mai multe ori, recent zvonurile despre o posibilă operațiune militară de acaparare a Transnistriei au început din nou să se înmulțească în mass-media. Este deosebit de interesant că aceste zvonuri au coincis cu activarea publică a politicienilor britanici în direcția moldovenească”, a declarat Korșunov de la Moscova, potrivit Tass.

Transnistria cere Rusiei menținerea și consolidarea operațiunii sale de „menținere a păcii” în regiune, în timp ce Chișinăul insistă nu doar asupra retragerii Grupului Operațional al Forțelor Ruse (OGRF), ci propune și înlocuirea așa-numitelor forțe de menținere a păcii cu o misiune civilă cu mandat internațional.

Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF) numără doar o mie de soldați și ofițeri.

Sarcina sa este de a proteja depozitele cu peste 20 de mii de tone de muniție depuse acolo după retragerea trupelor sovietice din țările europene.

Ucraina le-a blocat rutele de aprovizionare care treceau prin teritoriul său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te