Rusia se pregătește să atace țările NATO. Cât timp mai avem să ne pregătim? Avertismentul Poloniei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.12.2023 - 12:00
Rusia se pregătește să atace țările NATO. Cât timp mai avem să ne pregătim? Avertismentul Poloniei - Foto: Profimedia images

Rusia se pregătește să atace țările NATO. Cât timp mai avem să ne pregătim? Avertismentul Poloniei vine de la șeful Biroului Național de Securitate, care estimează că în următorii ani ne-am putea confrunta cu un Al Treilea Război Mondial în Europa, ce va fi declanșat de Rusia.

SHARE

Jacek Siewiera, șeful Biroului Național de Securitate, a declarat că estimarea unui think tank german potrivit căreia Rusia ar putea ataca direct Occidentul în "doar șase până la 10 ani" este incorectă, întrucât pericolul este mult mai aproape.

Rusia se pregătește să atace țările NATO. Cât timp mai avem să ne pregătim? Avertismentul Poloniei

"Dacă vrem să evităm războiul, țările NATO de pe flancul estic ar trebui să adopte o perioadă mai scurtă, de trei ani, pentru a se pregăti pentru confruntare", a declarat el pentru ziarul Nasz Dziennik.

Consiliul German pentru Relații Externe a avertizat într-un raport de luna trecută că Rusia ar putea invada o țară NATO în șase ani și că forțele armate germane au nevoie de un "salt calitativ" pentru a fi pregătite pentru acest lucru.

Dl Siewiera a adăugat că Polonia trebuie să își mărească dimensiunea armatei sale pentru a se pregăti pentru un potențial atac.

De la declanșarea războiului din Ucraina, Rusia a lansat numeroase atacuri și amenințări la adresa Occidentului. Țările din flancul estic al NATO sunt constant amenințare cu atacuri preventive de la Moscova.

"Linia occidentală de escaladare constantă a conflictului cu Rusia comportă amenințarea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu în cadrul unui forum de la Beijing.

România, Polonia și Țările Baltice sunt în ținta Rusiei în cazul unui război cu NATO.

România are cea mai puternică armată din regiune, peste vecinii Serbia, Ungaria sau Bulgaria, dar sub Polonia

România are cea mai puternică armată din regiune, peste vecinii Serbia, Ungaria sau Bulgaria. Ne ajută și faptul că avem o țară cu cea mai mare întindere. România a decis ce arme va cumpăra în 2024 și în anii ce vor veni.

România ocupă un onorat loc 47 printre cele mai puternice armate ale lumii, potrivit unui index global. Studiul este AICI

Armata Română este superioară, din punctul de vedere al dotării militare, Ungariei. Maghiarii au o putere militară un pic mai mică, fiind pe locul 53, dar și o populație mult mai mică. Bulgaria se află pe 59, la o populație de aproape 7 milioane de oameni.

Cifre comparative. România are o populație dublă.

Teoretic, România ar putea arunca în luptă 7 milioane de oameni, Ungaria 3,7 milioane, iar Bulgaria 2,6 milioane.

Personal militar activ: România - 67.000, Ungaria - 23.000, Bulgaria - 25.000

Buget:  România - 5,4 miliarde $, Ungaria - 4,6 miliarde $, Bulgaria - 1,1 miliarde $

Avioane:  România - 146, Ungaria - 57,  Bulgaria - 66

Elicoptere:  România - 61, Ungaria - 35,  Bulgaria - 22

Tancuri:  România - 413, Ungaria - 176,  Bulgaria - 410

Vehicule militare:  România - 15.800, Ungaria - 7.100,  Bulgaria - 9.700

Artilerie autopropulsată:  România - 47, Ungaria - 10,  Bulgaria - 506

Artilerie :  România - 910, Ungaria -295,  Bulgaria - 150

Fregate:  România - 3, Ungaria - 0,  Bulgaria - 4

Corvete:  România - 7, Ungaria - 0,  Bulgaria - 2

Aeroporturi: România - 45, Ungaria - 41,  Bulgaria - 68.

România a decis să investească 2% din PIB pentru înzestrarea armatei. În acest fel, ne permitem să achiziționăm o serie de armament în următorii ani:

În 2023, s-au aprobat ori s-a cerut aprobarea Parlamentului pentru o serie de achiziții:

Un acord „guvern la guvern” cu Statele Unite ale Americii: Obiectul – 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA; muniţia şi simulatoarele de instruire

Un acord „guvern la guvern” cu Guvernul Regatului Unit al Marii şi Irlandei de Nord: Obiectul – 2 platforme navale din clasa Sandown, în uz, modernizate, în conformitate cu precizările făcute de specialiştii Forţelor Navale într-un şantier din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Valorea estimată – 112.560.000 euro (fără TVA).

Un contract de achiziţie atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu constructorul platformelor navale Babcock International Group: Obiectul – suportul logistic iniţial. Valoarea estimată – 13.440.000 euro (fără TVA).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te