Fosta consilieră a guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.09.2024 - 16:09
Fosta consilieră al guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez - Foto: Profimedia Images
Fosta consilieră al guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez - Foto: Profimedia Images
Fosta consilieră al guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez - Foto: Profimedia Images
Fosta consilieră al guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez - Foto: Profimedia Images

Fosta consilieră a guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez. Un fost adjunct al șefului de personal al guvernatorului New York-ului, Kathy Hochul, a fost acuzat că a acționat ca agent.

SHARE

Fosta consilieră a guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez. Un fost adjunct al șefului de personal al guvernatorului New York-ului, Kathy Hochul, a fost acuzat că a acționat ca agent al guvernului chinez.

Linda Sun, în vârstă de 41 de ani, „a acționat la ordinul, direcția sau la cererea” Beijingului, în schimbul unor milioane de dolari în comisioane, livrări speciale la domiciliu de mâncare de rață sărată și alte avantaje foarte felurite, potrivit unui rechizitoriu federal.

Fosta consilieră a guvernatorului New York-ului a fost acuzată că este agent chinez

Procurorii spun că ea și Christopher Hu, soțul și co-inculpatul ei, și-au folosit câștigurile nedorite pentru a cumpăra imobile și vehicule de lux. Cuplul a pledat nevinovat de acuzațiile împotriva lor, într-un tribunal federal din Brooklyn.

Doamna Sun a fost concediată în urmă cu aproape doi ani, după ce biroul doamnei Hochul, care a devenit guvernator în anul 2021, a descoperit „dovezi de conduită greșită” și a raportat-o ​​autorităților.

Ea și domnul Hu se confruntă acum cu acuzații, inclusiv de încălcare a Legii de înregistrare a agenților străini, fraudă cu vize, aducerea a patru imigranți ilegali și conspirație pentru spălarea banilor.

Citeşte şi: China și-a infiltrat spionii în parlamentul European. S-au făcut arestări în Germania și Belgia

Procurorii spun că doamna Sun a acționat ca „un agent conspirat al guvernului chinez”, în timp ce soțul ei „a facilitat transferul de milioane de dolari, sub formă de beneficii în scop personal”.

Se presupune că ea a blocat reprezentanții guvernului din Taiwan să vorbească cu oficialii din New York, a furnizat scrisori de invitație neautorizate către SUA, pentru oficialii chinezi, a schimbat unilateral mesajele oficialilor de stat despre China și chiar a adăugat un oficial chinez la o conferință telefonică privată a guvernului, despre răspunsul pe sănătate publică la pandemia de Covid-19.

Christie Curtis, directorul adjunct interimar al FBI, a declarat că doamna Sun „și-a exercitat poziția... pentru a promova în secret” agenda chineză, „amenințând direct securitatea națională a țării noastre”.

Citeşte şi: Cu girul Academiei Române, Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei

Procurorii spun că doamna Sun a primit recompense în valoare totală de milioane de dolari. Cuplului i s-au oferit bilete de spectacol, avantaje de călătorie și mâncare, inclusiv, conform rechizitoriului, cel puțin 16 mese cu rață sărată în stil Nanjing, pregătite de bucătarul personal al unui reprezentant al guvernului chinez și livrate acasă la părinții doamnei Sun.

Cuplul a spălat sume mari de bani, pentru a cumpăra produse de lux, inclusiv un Ferrari și proprietăți în Hawaii și New York, se adaugă rechizitoriul. „Schema ilegală a îmbogățit familia inculpatului cu milioane de dolari”, a declarat procurorul american Breon Peace.

Potrivit rechizitoriului, domnul Hu a avut mai multe afaceri în New York, inclusiv export de fructe de mare, un magazin de vinuri și consultanță financiară, și se baza frecvent pe serviciile unui agent de transport autorizat al guvernului chinez.

Angajată iniţial de Andrew Cuomo

Doamna Sun, un cetățean american naturalizat născut în China, a ocupat mai multe posturi de rang înalt în ramurile executive ale statului și agențiile de stat din 2012 și a fost șef adjunct de personal al doamnei Hochul, timp de aproape un an, înainte de a fi concediată în anul 2023.

Foto: Profimedia Images

Biroul guvernatorului a declarat că doamna Sun a fost angajată inițial de administrația anterioară a lui Andrew Cuomo, care a demisionat în august 2021, pe fondul acuzațiilor de comportament sexual necorespunzător.

„Această individă a fost angajată de camera executivă, în urmă cu mai bine de un deceniu”, a declarat un purtător de cuvânt, pentru BBC.

Conduită greşită

„Am reziliat angajarea ei în martie 2023, după ce am descoperit dovezi de conduită greșită, am raportat imediat acțiunile ei forțelor de ordine și am asistat forțele de ordine, pe tot parcursul acestui proces”.

Un purtător de cuvânt al domnului Cuomo a declarat pentru radioul local WNYC că doamna Sun „a avut puține sau deloc interacțiuni” cu guvernatorul de atunci, în timpul mandatului său.

Doamna Sun și domnul Hu au fost arestați la casa lor de 3,5 milioane de dolari din Long Island, la aproximativ șase săptămâni după ce reședința a fost percheziţionată în cadrul unei investigații FBI.

În instanță, marți după-amiază, doamnei Sun i s-a ordonat să nu aibă nici un contact cu consulatul și misiunea Chinei din New York.

Judecătorul Brian Cogan a decis, de asemenea, că călătoria celor doi se va limita la New York City, cartierul Long Island și statele Maine și New Hampshire.

El a eliberat-o pe doamna Sun cu o obligațiune de 1,5 milioane de dolari și pe domnul Hu cu o obligațiune de 500.000 de dolari. Ambii vor raporta judecătorului la sfârșitul acestei luni.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te