China și-a infiltrat spionii în parlamentul European. S-au făcut arestări în Germania și Belgia

DE Catinca Doboș | Actualizat: 23.04.2024 - 19:47
China și-a infiltrat spionii în parlamentul European. S-au făcut arestări în Germania și Belgia. / Foto: profimediaimages.ro

China și-a infiltrat spionii în parlamentul European. S-au făcut arestări în Germania și Belgia, iar Parlamentul European cere noi protocoale mai stricte de securitate pentru europarlamentari.

SHARE

China și-a infiltrat spionii în parlamentul European. Autoritățile germane și belgiene au făcut arestări ale unor cetățeni suspectați de spionaj pentru Beijing, unii având legături cu membri din Parlamentul European sau politicieni. 

Un angajat al europarlamentarului Maximilian Krah este suspectat de spionaj pentru statul chinez

Poliția a arestat un angajat care lucra pentru un membru german de extremă-dreapta din Parlamentul European sub acuzația de spionaj pentru Beijing, cel mai recent presupus agent chinez demascat într-o tendință care alarmează autoritățile de securitate de pe întregul continent, relatează Financial Times.

Citește și: Alarmă în UE. Rețeaua politicienilor europeni pe care Rusia îi trimite în Parlamentul European

Jian Guo, un angajat al lui Maximilian Krah, europarlamentar german, a fost acuzat marți de procurorul federal german că este angajat sub acoperire de Ministerul Securității de Stat din China.

S-a dovedit că mai mulți presupuși spioni chinezi ocupă poziții parlamentare la nivel înalt în Europa, inclusiv în Marea Britanie și Belgia, ceea ce a provocat o îngrijorare sporită cu privire la încercările tot mai agresive ale Beijingului de a face subterfugii politice.

Serviciile de informații germane au avertizat că există probleme de securitate națională

În același timp, serviciile de informații germane au avertizat în ultimele săptămâni cu privire la deteriorarea situației de securitate, atât China, cât și Rusia intensificându-și eforturile în încercarea de a obține avantaje economice și tehnologice de la cea mai mare economie a Europei și de a exercita influență politică asupra acesteia.

Citește și: Parlamentul European strânge Austria cu ușa: A fixat data la care România aderă la Schengen

Krah este candidatul principal al partidului de extremă-dreapta, Alternativa pentru Germania, pentru alegerile europarlamentare din iunie.

„Dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, acest lucru ar duce la încetarea imediată a contractului de muncă"

În poziția sa actuală de europarlamentar, Krah face parte din Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European, precum și din subcomisiile pentru securitate și apărare și pentru drepturile omului.

„Dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, acest lucru ar duce la încetarea imediată a contractului de muncă", a declarat Maximilian Krah, conform surselor citate.

Citește și: Ambasador al SUA, „cârtiţă” pentru guvernul comunist din Cuba. A primit 15 ani de pușcărie

Guo, în vârstă de 43 de ani, care a fost identificat în mod public de procurori doar după prenume, este unul dintre cei trei membri pe deplin acreditați ai personalului lui Krah, potrivit profilului său parlamentar.

Parlamentul European a declarat marți că l-a suspendat pe Guo „având în vedere gravitatea dezvăluirilor”, astfel încât acesta nu mai are acces la dosare.

Procurorul federal al Germaniei a declarat că nu este clar de câți ani Guo ar fi lucrat pentru spionii chinezi.

Acesta l-a acuzat că, în luna ianuarie a acestui an, a transmis „în mod repetat" Chinei informații sensibile despre negocierile și deciziile parlamentare ale UE. De asemenea, l-a acuzat pe Guo că a adunat informații despre disidenții chinezi din Germania.

Guo nu a putut fi contactat pentru comentarii

„Acuzațiile de spionaj în favoarea Chinei sunt extrem de grave", a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser.

Citește și: VIDEO Cum și-a aranjat George Simion testul cu detectorul cu minciuni ca să arate că nu e spion rus

„Dacă se confirmă că spionajul pentru serviciile de informații chineze a fost făcut chiar din Parlamentul European, atunci acesta este un atac din interior asupra democrației europene.

Oricine care angajează un astfel de angajat poartă și el responsabilitatea pentru acest lucru", a adăugat Faeser, membră a Partidului Social-Democrat german.

Krah a declarat marți că a aflat de arestarea lui Guo de la poliția germană. „Nu am alte informații. Spionajul pentru un stat străin este o acuzație gravă”, a adăugat Krah, conform surselor citate.

Scandalul de spionaj nu este primul care încurcă partidul „Alternativa pentru Germania”

Scandalul de spionaj nu este primul care încurcă partidul de extremă dreapta.

Partidul încă se luptă să treacă peste acuzațiile aduse celui de-al doilea candidat al său pe lista pentru alegerile europene, Petr Bystron.

Citește și: Ușa Schengen închisă! Austria cere deportarea copiilor de migranți, care vin și din România

Bystron este investigat de procurori după ce la începutul acestei luni s-a raportat că a luat bani de la oligarhul ucrainean pro-Kremlin, Viktor Medvedciuk, pentru a răspândi propaganda rusă în Europa.

Krah este, de asemenea, implicat în această anchetă. Potrivit rapoartelor media din weekend, agențiile de securitate occidentale l-au interogat în legătură cu legăturile sale cu Medvedchuk, nașul uneia dintre fiicele președintelui rus Vladimir Putin.

Co-liderul partidului „Alternativa pentru Germania”, Tino Chrupalla, a declarat că „i-a susținut" atât pe Krah, cât și pe Bystron, luni, înainte ca știrea despre cazul spionajului chinezesc să iasă la iveală.

Alternativa pentru Germania își va dubla reprezentarea la Strasbourg

Alternativa pentru Germania este pe cale să își dubleze reprezentarea la Strasbourg, în timp ce profită de valul de nemulțumire din Germania cu privire la modul în care guvernul a gestionat economia și imigrația.

Citește și: Rețeaua lui Putin în Europa. Cine au fost cei mai importanți politicieni plătiți de Kremlin?

Parlamentarii din Parlamentul European angajează direct personalul, iar verificările de fond variază în funcție de normele naționale din țara lor de origine. Krah a fost deja sesizat de un organism consultativ intern pentru că nu a declarat întâlniri cu persoane din afara parlamentului.

Unii europarlamentari solicită acum proceduri mai stricte de autorizare de securitate

Nathalie Loiseau, un europarlamentar francez de centru, a declarat: „Timpul naivității a trecut. Înaintea unor alegeri europene importante, concetățenii noștri au dreptul să știe care europarlamentari acționează din convingere și care cedează în fața corupției sau chiar ajută la interferențe străine”.

Trei cetățeni germani au fost arestați sub acuzația de spionaj pentru Beijing

Arestarea lui Guo vine la o zi după ce s-a aflat că trei cetățeni germani au fost reținuți în vestul Germaniei sub acuzația de spionaj pentru Beijing.

Citește și: Sondaj pentru europarlamentare în Germania: Opoziția de centru-dreapta, în fața coaliției lui Scholz

Un soț și soția și un coleg al celor doi au fost acuzați că au conspirat pentru a trimite tehnologie sensibilă în China, inclusiv un laser de nivel militar, folosind ca paravan afacerea lor din Düsseldorf.

Problemele de securitate se extind și în Belgia

În Belgia, membri ai partidului de extremă dreapta Vlaams Belang au fost acuzați că lucrează pentru China. La sfârșitul anului trecut, Financial Times și alte mijloace de informare în masă au descoperit că fostul deputat federal Vlaams Belang, Frank Creyelman, a îndeplinit sarcini în numele spionilor chinezi timp de ani de zile. Autoritățile belgiene au deschis o anchetă penală în cazul său la începutul acestui an.

Filip Dewinter, membru al parlamentului flamand Vlaams Belang, a fost, de asemenea, acuzat că a avut legături cu un spion chinez, Changchun Shao, care a fost expulzat din Belgia în 2017. Dewinter neagă acuzațiile și rămâne membru în funcție al adunării regionale.

Citește și: Rusia revine la spionajul din epoca Războiului Rece în Europa

Autoritățile belgiene au lansat, de asemenea, o anchetă penală privind presupusa operațiune de influență condusă de Medvedchuk și dacă membri ai Parlamentului UE au acceptat plăți pentru a colporta dezinformarea Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te