Descoperirea este cu atât mai interesantă, cu cât indică faptul că gheața din celebra insulă nordică s-a topit mult mai repede decât se credea.
Project Iceworm a fost un proiect ”top secret” al US Army în anii 60, ideea fiind de construi o bază care să găzduiască focoase nucleare care să fie, astfel, nu departe de teritoriul fostei URSS.
Citește și: Coordonatorul vaccinului Ebola: De ce e complet neindicat să vaccinezi în masă în plină pandemie
Ca parte a acestui proiect a fost construită și o bază arctică de cercetări, Camp Century, pentru a da impresia că este vorba de un proiect de știință. Au fost colectate și carote de gheață din nord-vestul insulei, iar aceste mostre au fost redescoperite în 2017 la Copenhaga și analizate cu cele mai noi mijloace în 2019.
Fosilele descoperite au peste un milion de ani
Construcția Camp Century a început în 1959 și au fost extrase carote de 3,4 metri lungime de la o adâncime de 1.4 km sub suprafață. Mostrele au fost stocate mai întâi la State University of New York în Buffalo și apoi la Niels Bohr Institute din Copenhaga.
Citește și: Pentru vârstnici nu există locuri la vaccinare de peste o lună, deși a început și etapa a III-a
Marea surpriză a cercetătorilor a fost că au descoperit frunze, rămurele și urme de mușchi care, după analize aprofundate, au fost datate ca fiind de acum un milion de ani.
Descoperirea este importantă fiindcă se crede că actuala calotă glaciară a Groenlandei are aproape 3 milioane de ani, dar aceste mici fragmente descoperite datează de aproximativ un milion de ani, astfel că este foarte posibil ca insula să fi fost în acea perioadă fără gheață sau cu un strat mult mai subțire decât în prezent, potrivit Washington Post și LiveScience, citate de HotNews.