Fiul lui Gaddafi și-a înregistrat candidatura la prezidențialele din Libia. Ar fi susținut de Israel

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.11.2021 - 00:14
Fiul lui Gaddafi, susținut de Israel, și-a înregistrat candidatura la prezidențiale/foto: ap

Duminică, Saif al-Islam și-a depus cererea de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale din Libia. Candidatura lui este susținută de Rusia și se pare că și de Israel.

SHARE

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Libia vor avea loc la 24 decembrie, în baza unui acord sponsorizat de ONU, la care au ajuns rivalii politici libieni în timpul întâlnirilor din Tunisia pe 15 noiembrie 2020.

Comisia electorală a țării a deschis la 8 noiembrie birou de înregistrare a candidaților, în ciuda tensiunilor existente între Parlament, Înaltulul Consiliu de Stat și guvernul de unitate cu privire la puterile și legile electorale.

Libienii speră că alegerile viitoare vor contribui la încheierea unui conflict armat care a afectat ani de zile țara foarte bogată în petrol.

Un oficial de securitate israelian de rang înalt a făcut o vizită secretă la Tripoli în august în calitate de invitat al colonelului Saddam Haftar, fiul șefului Armatei Naționale Libiene, generalul rebel Khalif Haftar, relatează surse de informații americane. Saddam Haftar candidează și el la prezidențiale și căuta susținerea unor puteri externe.

În timp ce fiul rebelului Haftar se întâlnea cu emisarul israelian, fiul lui Gaddafi era primit la Moscova de președintele Vladimir Putin.

Ambii au angajat o firmă israeliană specializată în alegeri pentru a-i consilia.

Presa israeliană a publicat luni că Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, a fost omul de legătură între regimul tatălui său și Israel. Posibil ca, dacă Israelul s-a decis să-l sprijine, acest lucru să fie o motivație.

Citește și

Fiul lui Gaddafi și fiul lui Haftar, rivali la președinția Libiei, consiliați de o firmă israeliană

Căpitan de navă italian, închisoare pentru că a dus înapoi în Libia migranți salvați

 

Ziarul Haaretz a scris că, în timp ce tatăl său era un susținător ferm al cauzei și facțiunilor palestiniene, Saif al-Islam Gaddafi s-a întâlnit public cu israelienii în favoarea regimului tatălui său.

Cotidianul a spus că, deși nu existau legături oficiale între cele două țări, regimul Gaddafi și Israelul au fost în contact cu privire la „probleme diplomatice și umanitare”.

Aceste legături și contacte au fost gestionate prin Saif al-Islam Gaddafi și oameni de afaceri evrei de origine libiană, inclusiv Walter Arbib a cărui afacere este condusă din Canada.

Ziarul a spus că Israelul a arătat interes pentru Libia datorită locației sale strategice în apropierea granițelor cu Egiptul și a marii comunități evreiești de origine libiană din Israel.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te