Atac cu drone în Crimeea. Rusia, umilită în Marea Neagră. Urmează „pumnalul de fier” podul lui Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.07.2025 - 12:20
Atac cu drone în Crimeea. Rusia, umilită în Marea Neagră. Urmează „pumnalul de fier” podul lui Putin - Foto: Profimedia images
Atac cu drone în Crimeea. Rusia, umilită în Marea Neagră. Urmează „pumnalul de fier” podul lui Putin - Foto: Profimedia images

Atacul asupra Novorossiysk arată puterea noilor strategii ucrainene. Flota Rusiei a Mării Negre, paralizată. Kievul pregătește distrugerea totală a Podului Crimeei, cunoscut și sub numele de „Podul lui Putin”.

SHARE

Ucraina lovește în forță infrastructura militară rusă, punând presiune tot mai mare pe Crimeea.

În noaptea de 6 iulie, un atac masiv cu drone maritime și aeriene a vizat portul rusesc Novorossiysk, forțând flota rusă a Mării Negre să se adăpostească și paralizând activitatea navală în zonă.

Atac cu drone în Crimeea. Rusia, umilită în Marea Neagră. Urmează „pumnalul de fier” podul lui Putin

Imagini noi apărute pe canalul Telegram „Ukraine 365” arată intensitatea atacului și amploarea distrugerilor.

Potrivit martorilor locali, în oraș s-au auzit ore în șir explozii, focuri de armă și sirene de apărare antiaeriană. Primarul Andrey Kravchenko a închis traficul în zona portuară și a interzis accesul pietonal pe dig.

Până la ora 6:33 dimineața, alerta privind dronele maritime a fost ridicată, dar imagini cu o dronă în flăcări sugerează că atacul a fost unul de proporții.

După succesul operațiunilor cu drone, marina rusă s-a retras din porturile din Crimeea. În prezent, navele Flotei Mării Negre sunt adăpostite în portul Novorossiysk, dar atacul recent arată că nici această zonă nu mai este sigură.

„Flota este complet blocată. Rușii râdeau când spuneau că Ucraina nu are flotă. Acum ei sunt cei care se ascund”, a transmis șeful serviciilor secrete militare ucrainene (HUR), Kyrylo Budanov, scrie presa independentă din Belarus.

Citește și: Atac ucrainean de geniu în Crimeea. „Ochii” sistemului antiaerian rusesc S-400, scoși din funcțiune

Operațiunile ucrainene sporesc presiunea pe apărarea aeriană rusă, deja întinsă la limită. Patrulele aeriene non-stop au dus la epuizarea trupelor, potrivit mișcării partizane „Atesh” din Crimeea.

Kievul pregătește „pumnalul de fier” pentru Podul Crimeei

În paralel, autoritățile de la Kiev testează noi metode pentru a distruge complet podul Kerci, legătura-cheie dintre Crimeea ocupată și Rusia continentală.

După trei atacuri anterioare care au provocat daune semnificative, ucrainenii par hotărâți să dea lovitura finală. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a recunoscut oficial implicarea în atacurile din trecut, publicând chiar imagini ale exploziilor și subliniind că operațiunile au fost planificate timp de luni de zile.

„SBU a desfășurat o nouă operațiune specială unică și a lovit podul Crimeea pentru a treia oară – de data aceasta sub apă!”, a transmis agenția ucraineană pe Telegram. Potrivit acesteia, s-a folosit echivalentul a peste o tonă de TNT.

Citește și: Spionii ucraineni lovesc din nou Podul lui Putin. A treia operațiune secretă subacvatică în Crimeea

Podul Kerci este văzut ca o „bijuterie a coroanei” pentru Vladimir Putin, simbol al anexării Crimeei în 2014 și infrastructură vitală pentru logistica militară rusă. Analiștii subliniază că distrugerea sa totală ar izola peninsula și ar crea un efect de blocadă, slăbind dramatic capacitatea Rusiei de a susține ofensiva în sudul Ucrainei, potrivit KievPost.

Dronele, noua armă strategică a Ucrainei

Pe 1 iunie, Ucraina a reușit un atac spectaculos asupra unor bombardiere rusești, într-o operațiune numită „Spiderweb”, care ar fi provocat pagube de circa 7 miliarde de dolari.

De atunci, atacurile s-au intensificat, inclusiv asupra podului Crimeei. Kievul folosește o gamă variată de drone – maritime, aeriene, subacvatice și chiar transportoare de drone FPV – care pot ocoli noile bariere defensive ruse.

Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone aeriene și maritime în Crimeea. Explozii la aeroporturi, depozite militare

Potrivit șefului SBU, Vasyl Malyuk, podul este o „arteră logistică” crucială, iar atacurile asupra lui fac parte dintr-o strategie mai amplă de slăbire a capacității Rusiei de a continua războiul.

Rusia a reacționat prin consolidarea apărării: a instalat bariere subacvatice, garduri metalice, a mobilizat avioane de luptă, scafandri și chiar delfini antrenați pentru protecția podului. Cu toate acestea, Ucraina continuă să inoveze și să se adapteze, folosind drone ca Marichka sau Toloka TLK-150 pentru a penetra apărarea rusească.

Citește și: Spionii ucraineni lovesc din nou Podul lui Putin. A treia operațiune secretă subacvatică în Crimeea

Podul Kerci, lovit deja de trei ori

- 8 octombrie 2022: Kievul a detonat un camion plin cu explozivi pe pod, exact la o zi după aniversarea lui Putin. Explozia a afectat grav structura.

- iulie 2023: o dronă marină „Sea Baby” a SBU a lovit din nou podul, transportând 850 kg de exploziv.

- 04 iunie 2025: atacul subacvatic a fost posibil cu ajutorul dronelor de ultimă generație, iar SBU susține că a avut acces la sistemele video ale podului.

Aceste atacuri au forțat Rusia să folosească transportul cu feribotul și alte rute din teritoriile ocupate, încetinind aprovizionarea trupelor și afectând moralul militar.

Rachetele Taurus – ultima piesă din puzzle?

O posibilă schimbare de paradigmă ar putea veni cu furnizarea de rachete de croazieră Taurus de către Germania. Acestea sunt proiectate să pătrundă ținte întărite, fiind ideale pentru distrugerea completă a podului Kerci.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a refuzat livrarea, însă cancelarul Friedrich Merz a declarat recent că opțiunea „rămâne pe masă”.

În acest context, analiștii internaționali avertizează că imaginea simbolică a unui pod Kerci distrus ar avea un impact devastator pentru propaganda Kremlinului.

„Ar semnala că Putin pierde controlul asupra războiului împotriva poporului ucrainean”, a declarat Jon Sweet, fost ofițer de informații al armatei SUA.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te