În primul proces de acest gen din Italia, căpitanul navei Asso 28, sub pavilion italian, a fost găsit vinovat de încălcarea legilor internaționale care interzic întoarcerea forțată a persoanelor în țările din care au fugit și în care drepturile lor sunt expuse riscului.
Libia nu este considerată o țară sigură în temeiul Dreptului internațional. Căpitanul a fost condamnat la un an de închisoare, potrivit hotărârii instanței văzută vineri de AFP.
Verdictul, raportat pentru prima dată de ziarul Avvenire, a fost salutat de organizațiile pentru drepturile omului, Medicii fără Frontiere (MSF) numindu-l „un prim pas important”.
Citește și
Comisia Europeană a convoacat trei ambasadori UE pentru situația migranților dinspre Belarus
Creştere masivă a numărului migranţilor sosiţi ilegal în Germania prin Belarus
„Dar nu este suficient. Avem nevoie de o schimbare radicală în politicile Italiei și Europei pentru a opri imediat interceptările pe mare și sistemul de returnări forțate", a comunicat MSF.
Nava i-a ridicat pe migranți lângă o platformă de petrol și gaze în apele internaționale și i-a predat gărzii de coastă libiene în portul Tripoli, potrivit procurorilor din Napoli.
Evenimentul a avut loc la 30 iulie 2018, în apropierea platformei Sabratha, care este operată de Mellitah Oil & Gas, un consorțiu al Corporației Naționale Petroliene din Libia și ENI din Italia.
Printre cei care au fost salvați de mare dar returnați Libiei s-au numărat cinci minori și cinci femei însărcinate.