Construit de americani și aparținând Statelor Unite ale Americii, dar dat în folosința NATO, scutul a fost conceput chiar pentru a neutraliza un eventual atac iranian asupra Europei. Așa cum a fost proiectat inițial, rachetele interceptoare americane ar urma să lovească rachetele iraniene lansate asupra unei sau a unor ținte europene, indiferent dacă ar fi vorba de București sau Paris.
Sistemul de la Deveselu a fost modernizat recent. Este dotat cu rachete SM-3 Block IIA, capabile să intercepteze rachete intercontinentale în spaţiul extraatmosferic, fapt care îi deranjează responsabilii militari de la Moscova, care caută acum unele contramăsuri pentru neutralizarea acestora.
Iran amenință Europa cu distrugerea. Scutul de la Deveselu va riposta cu rachete de 25.000.000$
Conform informaţiilor publicate de Bloomberg, testele care au confirmat capacitatea noului vector în patru trepte de a intercepta rachetele balistice intercontinentale. În timpul operaţiunilor în cauză, efectuate la bordul distrugătorului USS John Finn, sistemul a doborât o rachetă implicată în simularea unui atac nord-coreean asupra insulelor Hawaii.
SM-3 Block IIA este un vector cinetic (distruge ţinta prin simpla lovire şi nu are încărcătură explozivă sau nucleară) capabil să dezvolte o viteză maximă de 4,5-5 kilometri pe secundă, adică de 16-18 ori mai mare decât viteza sunetului, faţă de 3 kilometri pe secundă (de zece ori viteza sunetului) în cazul generaţiei mai vechi SM-3 Block I. În funcţie de varianta constructivă, preţul unei singure rachete care echipează sistemele Aegis este cuprins între 9 şi aproape 25 de milioane de dolari. În acest context trebuie spus că la Deveselu sunt gata de tragere în orice moment 3 baterii cu 24 de rachete.
Citește și: NATO întărește apărarea antirachetă în Europa pe fondul Rusiei agresive. Deveselu rămâne de bază
PATRIOT este și el la datorie
Apoi, vor intra în misiune cele trei sisteme PATRIOT care au o rază de acțiune de 140 de kilometri pe care România a dat 4 miliarde de euro. Fiecare sistem PATRIOT în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132, patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE și șapte grupuri electrogene (EPP) III.
Citește și: Armata SUA investește 640.000.000$ în noi rachete balistice. Vor avea o rază de 3.000 de km
Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune PATRIOT 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine, peste 20.000 de metri. Pot lansa rachete interceptoare în câteva secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de 5 Mach.
Iranul are 2.000 de rachete balistice
Reamintim că obiectivul pe termen lung al Iranului, potrivit oficialului israelian, nu este doar de a provoca Israelul, ci de a construi un arsenal militar capabil să atace capitalele europene și, în cele din urmă, Coasta de Est a Statelor Unite, conform The Jerusalem Post.
Conform oficialului, Iranul are 2.000 de rachete balistice, dar numai 400 de lansatoare, fapt care face să-și poată utiliza mai greu întregul arsenal. Cu toate astea, oficialul a avertizat că atât cantitatea, cât și calitatea rachetelor pe care le deține Iranul rămân o preocupare gravă.