Olanda desfășoară avioane F-35, de aproximativ 100.000.000$ bucata, la cererea Cartierului General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE). Acesta este centrul de comandă al NATO în Europa.
Citește și: Ucraina, fără muniții pentru Patriot în 2 săptămâni. Rachetele de Himars se termină în toamnă
Olandezii operează împreună cu un detașament al forțelor aeriene norvegiene F-35. Sarcina corespunde așa-numitei alerte de reacție rapidă . În cadrul acesteia, avioanele de vânătoare sunt pregătite 24 de ore pe zi să răspundă rapid la posibili intruși în spațiul aerian NATO.
Muniția pentru Ucraina, apărată de NATO cu avioane F-35. Vor patrula în toată Europa de Est
Avioanele olandeze F-35 contribuie la descurajarea Rusiei. „Este esențial să ne aducem contribuția la apărarea teritoriului NATO și la securitatea Europei”, a declarat ministrul Ruben Brekelmans. „Facem acest lucru din nou cu cele mai avansate capabilități ale noastre. Prin desfășurarea acestor avioane olandeze F-35 pentru a monitoriza spațiul aerian de deasupra Europei de Est, protejăm echipamentele militare destinate Ucrainei. De asemenea, putem răspunde rapid la încălcările ale spațiului aerian NATO. În acest fel, ținem literalmente la distanță amenințarea rusească. De asemenea, a devenit recent evident în Estonia că desfășurarea avioanelor noastre F-35 este foarte eficientă împotriva Rusiei”, a precizat Brekelmans.
Citește și: Ce arme necesare Ucrainei pentru bătălia cu Rusia au fost blocate deja de SUA în Polonia
România, 6.5 miliarde dolari pe F-35
Reamintim că România a confirmat oficial achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de la Lockheed Martin, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare în cadrul unei Vânzări Militare Externe a Guvernului SUA. România va achita pentru aceste avioane 6,5 miliarde dolari.
„Suntem încântați să primim România în alianța globală F-35”, declara generalul-locotenent Mike Schmidt, Director și Ofițer Executiv al Programului F-35 Joint Program Office.
„Integrarea aeronavei F-35 Lightning II în cadrul Forțelor Aeriene Române va consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO, oferind avantaje strategice, operaționale și tactice de neegalat. F-35 Joint Program Office este dedicat continuării unei relații puternice cu România, asigurând o tranziție de succes și furnizând un sprijin extins pentru piloți și pentru cei care asigură mentenanța aeronavelor, pe măsură ce avansăm împreună în acest mare proiect.”
Arsenalul blocat
Cu ceva timp în urmă, SUA au blocat ajutorul militar pentru Ucraina. Corespondentul NPR National Desk la Pentagon, Tom Bowman, a detaliat arsenalul blocat, menționând printre articole, sistemele rămase în Polonia 30 de rachete Patriot PAC-3, 25 de sisteme Stinger, 142 de rachete Hellfire, 92 de rachete AIM-7, 8496 de obuze de artilerie de 155 mm, 252 de rachete GMLRS și 125 de arme antitanc AT-4, arată bulgarianmilitary.com. Ulterior măsura de blocare a fost revocată.