VIDEO Uimitor ce a descoperit Curiosity, pe planeta Marte. Seamănă cu Pământul, dar nu e!

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.07.2025 - 18:48
Roverul Curiosity, pe planeta Marte - Foto: Profimedia Images
Roverul Curiosity, pe planeta Marte - Foto: Profimedia Images
Plan apropiat cu roata roverului Curiosity, pe planeta Marte - Foto: Profimedia Images
Plan apropiat cu roata roverului Curiosity, pe planeta Marte - Foto: Profimedia Images

Uimitor ce fel de rocă a descoperit roverul Curiosity, pe planeta Marte. Seamănă cu Pământul, dar nu e! Ce se întâmplă acolo?

SHARE

O rocă de pe Marte a vărsat o comoară galbenă surprinzătoare, după ce Curiosity a crăpat-o accidental.

Când roverul și-a rostogolit corpul de 899 de kilograme peste fragila bucată de mineral, în mai anul trecut, zăcământul s-a spart, dezvăluind cristale galbene de sulf elementar: pucioasă.

Deși sulfații sunt destul de comuni pe planeta Marte, aceasta este prima dată când sulful a fost găsit pe planeta roșie, în forma sa elementară pură.

Uimitor ce a descoperit Curiosity, pe planeta Marte. Seamănă cu Pământul, dar nu e!

Ceea ce este și mai interesant este faptul că Canalul Gediz Vallis, unde Curiosity a găsit roca, este plin de roci care arată suspect de asemănător cu roca de sulf, înainte ca aceasta să fie zdrobită din întâmplare.

Ceea ce sugerează că, cumva, sulful elementar ar putea fi abundent acolo, în anumite locuri ale planetei roşii.

„A găsi un câmp de pietre făcute din sulf pur este ca și cum ai găsi o oază în deșert”, a declarat omul de știință Ashwin Vasavada, din cadrul proiectului Curiosity, de la Laboratorul de Propulsie cu Jet al NASA, în iulie 2024, conform sciencealert.com.

„Nu ar trebui să fie acolo, așa că acum trebuie să explicăm cum e posibil. Descoperirea unor lucruri ciudate și neașteptate este ceea ce face ca explorarea planetară să fie atât de interesantă.”

Sulfații sunt săruri care se formează atunci când sulful, de obicei sub formă de compus chimic, se amestecă cu alte minerale din apă. Când apa se evaporă, mineralele se amestecă și se usucă, lăsând în urmă sulfații.

Aceste minerale sulfatate ne pot spune multe despre Marte, cum ar fi istoricul apei sale și modul în care s-a degradat planeta aceasta, de-a lungul timpului.

Sulful pur, pe de altă parte, se formează doar într-un set foarte restrâns de condiții, despre care nu se știe că ar fi avut loc în regiunea planetei Marte unde Curiosity a făcut descoperirea.

Ca să fim corecți, există o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre istoria geologică a planetei Marte, dar descoperirea unor bucăți de sulf pur pe suprafața marțiană sugerează că există ceva destul de mare, de care nu suntem foarte conștienți.

Sulful, este important de înțeles, este un element esențial pentru orice formă de viață. De obicei, este absorbit sub formă de sulfați și folosit pentru a produce doi dintre aminoacizii esențiali, de care organismele vii au nevoie pentru a produce proteine.

Întrucât știm de ceva vreme despre sulfații de pe Marte, descoperirea nu ne spune nimic nou în acest domeniu. Oricum, încă nu am găsit nici un semn de viață pe Marte.

Dar continuăm să dăm peste rămășițe de fragmente pe care organismele vii le-ar găsi utile, inclusiv chimia, apa și condițiile locuibile din trecut .

Locuind aici, pe Pământ, suntem destul de limitați în modul în care putem accesa condiţiile de viaţă de pe planeta Marte.

Plan apropiat cu roata roverului Curiosity, pe planeta Marte - Foto: Profimedia Images

Instrumentele sondei Curiosity au reușit să analizeze și să identifice rocile sulfuroase din Canalul Gediz Vallis, dar, dacă nu s-ar fi răsturnat și nu ar fi crăpat una, ar fi putut trece ceva timp până când am fi găsit sulful din rocă.

Următorul pas va fi să aflăm exact cum, pe baza a ceea ce știm despre Marte, a putut ajunge acel sulf acolo. Asta va necesita ceva mai multă muncă, eventual implicând o modelare detaliată a evoluției geologice a acestei planete.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te