Colonelul Marian Mitrică, șeful secției de neurochirurgie din cadrul Spitalul Militar „Carol Davila” din Capitală, și alți doi medici au fost puși sub urmărire penală de procurorii anticorupție într-un dosar în care sunt acuzați de luare de mită.
Medic militar cu venituri de 23.000 de lei lunar, săltat de DNA. Lua șpagă de la pacienți
Potrivit unui comunicat al DNA, colonelul Marian Mitrică, șef secție neurochirurgie, medic primar neurochirurgie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, a fost pus sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (9 acte materiale).
Aceeași măsură a fost luată și pentru colonelul Vasile Alin Chirteș, medic primar neurochirurgie în același spital, respectiv colonel Emil Popa, medic primar neurochirurgie tot la „Carol Davila”,
În ceea ce-l privește pe șeful Secției de Neurochirurgie, procurorii anticorupție spun că, în data de 25 august 2024 și în perioada aprilie - mai 2025, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 de lei și 1.000 de lei de la nouă pacienți, în legătură cu acordarea de concedii medicale, dar și în legătură cu recomandarea privind efectuarea unor investigații paraclinice (RMN), consultații medicale de specialitate neurochirurgie și intervenții chirurgicale, pe care le-ar fi efectuat în calitate de șef secție neurochirurgie.
„Unele dintre concediile medicale întocmite de inculpatul Marian Mitrică ar fi fost recomandate în mod nejustificat unor cadre militare active, în vederea prezentării la comisia de evaluare a capacității de muncă, având drept scop pensionarea pe criterii medicale a acestora”, arată anchetatorii.
De asemenea, colonelul Vasile-Alin Chirteș, în perioada martie - iunie, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 de lei și 1.300 de lei de la trei (3) pacienți, în legătură cu consultații medicale de specialitate neurochirurgie și intervenții chirurgicale pe care le-ar fi efectuat în calitate de medic primar neurochirurgie în cadrul Spitalului Militar Central ''Dr. Carol Davila”.
În cazul lui Emil Popa, procurorii arată că, în data de 29 aprilie, în calitate de medic primar neurochirurgie, ar fi primit suma de 100 de lei de la o pacientă, în legătură cu un consult de specialitate neurochirurgical, pe care acesta l-ar fi efectuat în cadrul spitalului.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei trei trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv medic în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București.
În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijinul structurii cu atribuții specifice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, informează DNA.
Ce avere are șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Militar din București
Confom declarației sale de avere, colonelul are venituri atât din salariile de la spital și Universitatea de Medicină cât și de la firma condusă de soția sa.
De asemenea, el a mai primit sponsorizări de la două companii pharma.
Astfel, conform delarației de avere anuale, aflăm că medicul Marian Mitrică primește un salariu anual de 206.370 lei de la Spitalul Militar din București.
De la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila", acolo unde estet cadru universitar, încasează anual peste 60.042 lei.
Iar de la firma Verys Med Consult la care lucrează și soția sa, primește 7.305 de lei anual.
El a mai primit sponsorizări de la firma Prisum Health (1.667 lei) și de la AstraZeneca Pharma (2.016 lei).
Mitrica Marian Declaratie Avere by Valeria Cupă on Scribd
Conform unor surse judiciare, la percheziții, s-au găsit 80.000 lei, 11.000 euro, 3500 de dolari și dirhami, lire sterline, dinari sârbești și franci elvețieni acasă la colonelul Marian Mitrică.
Felicitări domnilor de la DNA, dar trebuie rapid, extinse cercetările și în alte fapte de corupție.
Domnul colonel Mitrica încă din anii 2022, a dezvoltat la nivelul țării o adevărată rețea care prin intermediul comisiilor medico militare județene, au trecut în rezervă pe apt limitat zeci de cadre militare din MApN, jandarmi și mai ales pompieri, oameni perfect sănătoși, care după trecerea în rezervă, sau însănătoșit și s-au încadrat în muncă pe meserii grele, care înaintea starea de sănătate certificata prin sprijinul domnului doctor Mitrica, nu permite să rămână cadru activ.
Va propun următorul mod lucru rapid.
- cercetati in regim de urgență cui a acordat concedii medicale, doctorul Mitrica in perioada 2021-2025;
- identificate cadrele, dacă mai sunt active sau nu, și audiate cu privire la relația cu doctorul;
- in cazul celor care s-au pensionat apt limitat, făcute verificări, audieri în rândul colegilor, cadrelor medicale de la centrele medicale miliarde ale armelor mai sus menționate și din cadrul comisiilor medico militare județene care au întocmit deciziile medicale de apt limitat sau inapt, care ulterior au fost avizate de Direcțiile Medicale din. MApN și MAI;
-verificarile de mai sus, vor demonstra faptul că cadre militare care nu aveau niciun istoric medical, nu erau cunoscute cu probleme medicale la unitățile militare, după ce s-au dus la tratament la Dr. Mitrica, au devenit apt limitat sau inapt, trebuind să se pensioneze.
Culmea, sau prezentat la acest doctor, cadre militare din toate colțurile țării, nu mai erau specialiști pe plan local, zonal.
- Caracatița corupției se întinde foarte mult la nivelul țării: doctori și asistenți de la centrele medicale județene, doctori și asistenți din cadrul comisiilor medico-militare județene, plus doctori specialisti din mediul civil, care au completat diagnostice ireale contra șpăgii.
Ne plângem ca nu sunt bani, dar cei care primesc pensii pe apt limitat, in mod ilegal, vorbim de cadre militare din MApN și MAI, este corect?
In anul 2023, o investigație a ziarului libertatea, a arătat ce cifre uriașe de personal militar sa pensionat pe apt limitat in perioada 2020-2023.
M.A.I in luna martie 2024, a modificat legea 80/1995 și cadrele militare din MAI nu s-au mai pensionat pe apt limitat.
Doctorul Mitrica nu sa liniștit, nu a văzut că Dumnezeu ia trimis un semn, și a continuat infracțiunile cu cadrele militare din MApN.
Invit aici pe toți cei care cunosc detalii, aspecte despre acești infractori sa scrie, sa vorbească.
Datorita lor sa micșorat foarte mult numărul cadrele militare din jandarmi, pompieri, iar cei rămași au trebuit să muncească dublu sau triplu uneori, deoarece locurile rămase libere nu se puteau ocupa peste noapte sau nu erau aprobate concursurile de încadrare.
Documentele medicale care acuza, concediile medicale, pot fi găsite la doctorul Mitrica, la centrele medicale județene, la comisiile medico-militare zonale și la dosarele de personal ale celor trecuți în rezervă, pe apt limitat.
Vre sa se facă dreptate,?
Se poate face cu efort , mai ales că faptele nu s-au prescris din punctul răspunderii penale.
Am văzut că în alte publicații au fost redate fragmente din stenogramele DNA, in care este indicat și un medic neurolog civil, dl NISTOR.
Luat și audiat, verificat și acesta în intervalul 2022-2025, cate cadre militare, jandarmi sau pompieri ia avut pacienți el apoi Dr Mitrica.
Daca și aceștia sau pensionat, apare o coincidență bizară, care trebuie lămurit, căci cei doi doctori prin prisma specialității, se cunoșteau, și dădeau separat concedii medicale până la 90 de zile , pentru a nu crea suspiciuni.
După 90 de zile se ajungea la comisii, care dădeau apt limitat, văzând concedii și diagnostice emise de somitatea Dr. Mitrica.