Filin: Noua armă ruseasă care îi face pe inamici să aibă halucinații și stări de vomă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.02.2019 - 15:10
Nave din marina rusească, printre care fregata Amiralul Gorshkov, navighează în apropierea bazei navale Kronshtadt de lângă Sankt Petersburg. Foto OLGA MALTSEVA/AFP/GETTY IMAGES

Două nave rusești au fost echipate cu o armă defensivă care, în timpul testelor, a cauzat unor subiecți halucinații și i-a făcut să vomite din cauza dezorientării.

SHARE

RIA Novosti, agenția rusă de știri interne, a raportat că un contractor militar rus a început să doteze forțele navale cu această armă, un dispozitiv care provoacă „interferențe optice vizuale", numit Filin 5P-42.

Numele „Filin" se traduce în „Bufnița vultur". Tehnologia, care a fost dezvoltată pentru a dezorienta atacatorii, a fost montată pe fregatele ruse „Amiralul Gorshkov” și „Amiralul Kasatonov”, potrivit unui comunicat de presă al Ruslectornics, creatorii sistemului Filin, scrie Newsweek.

9News a raportat că arma declanșează un fascicul, similar cu o lumină de stroboscop, care împiedică inamicul să vadă navele rușești.

Arma poate suprima, de asemenea, tehnologia de vizionare pe timp de noapte, sistemele de direcționare cu laser și rachete antitanc, până la o distanță mai mare de trei mile.

Testarea armei a constatat în faptul că voluntarii care au încercat să lovească țintele protejate de Filin cu puști de lunetist, cu arme de asalt și cu mitraliere au întâmpinat dificultăți în direcționare și nu au reușit să vadă țintă.

45% din subiecții de test au declarat ca au prezentat amețeli, greață și sentimente de dezorientare, potrivit RIA Novosti. Alte 20 procente au declarat că au suferit halucinații și au descris o „minge de lumină care se mișcă în fața ochilor".

Producătorul a susținut, de asemenea, că dispozitivul poate orbi temporar atacatorii.

Două alte nave de război, aflate în prezent în construcție, se așteaptă să fie echipate cu dispozitivul pus deja pe „Gorshkov” și „Kasatonov”, care în prezent patrulează Oceanul Arctic.

Citește și Americanii se pregătesc să înconjoare China cu rachete nucleare

Relațiile ruse și americane au ajuns la un nou nivel, după ce Moscova s-a retras dintr-un tratat nuclear de tip război rece. Retragerea rusească a fost precipitată de retragerea SUA, cu o zi mai devreme, din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), semnat de SUA și URSS în 1987.

Președintele Donald Trump și oficialii americani din domeniul apărării au acuzat Rusia de dezvoltare de arme care contravin tratatului.

Anunțând retragerea din S.U.A., secretarul de stat Mike Pompeo a declarat: „De ani de zile, Rusia a încălcat termenii Tratatului INF fără remușcări".

Retragerea SUA a intrat în vigoare la 2 februarie. Președintele rus Vladimir Putin a declarat în aceeași zi că Kremlinul va continua proiectul său pentru a dezvolta noi rachete cu capacități nucleare, inclusiv cele supersonice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te