Fără precedent. Rusia publică poze cu români care luptă în Ucraina și acuză: „Mercenari!”. Fotografiile sunt luate de pe pagina de Facebook a „legiunii” Getica, de curând înființată - datorită cererilor în creștere - în cadrul Batalionului Internațional, unde s-a mai raportat anterior că luptau câțiva români.
Canalul Fisherman face referire la un articol apărut la 23 decembrie în Ziarul de Iași, cu povestea unui român de 50 de ani (date ascunse), care luptă în Ucraina în cadrul Grupului Getica.
Fără precedent. Rusia publică poze cu români care luptă în Ucraina și acuză: „Mercenari!”
Acesta declară că a fost trimis pe undeva pe râul Nipru şi încearcă să străpungă frontul împreună cu unităţi de armată ucrainene şi tătare, scopul final fiind să elibereze Crimeea, anexată de Federaţia Rusă în 2014.
Grupul Getica se declară foarte strict în privinţa regulilor de protecție a identității, dar a publicat pe pagina lor câteva fotografii, pe care rușii le-au cules și le-au publicat cu titlul de „mercenari”.
Într-una din fotografii apar, potrivit paginii de Facebook, membri ai Asociației de Voluntari Fără Frontiere care duc două vehicule de transport pline cu ajutoare pentru Crăciun pentru ucraineni, recurgând la luptătorii Getica pentru zonele unde vehiculele asociației nu pot ajunge din cauza pericolului iminent.
Citește și: Un român s-a decis să lupte în Ucraina împotriva rușilor: „Avem înregistrări video pentru cei dragi”
Soldații din Getica au primit echipament non-letal, rucsaci de campanie, saci de dormit, pelerine de ploaie, truse medicale si multe altele.
Canalul Telegram/Fisherman scrie că Batalionul Getica este format din români sub coordonarea Batalionului Internațional de Forțe Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene și că recrutarea în echipă se realizează prin intermediul rețelelor de socializare.
Citește și: Cum văd românii care luptă în Ucraina războiul: „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită
Acesta acționează în direcția Herson împreună cu alte grupuri de mercenari din Batalionul Internațional.
„Organizarea repatrierii cadavrelor mercenarilor români de către atașatul militar al Ambasadei României în Ucraina (Kiev) este o dovadă a sprijinului acordat de structurile oficiale guvernamentale pentru organizațiile mercenare. Astfel de acțiuni încalcă Convenția ONU privind mercenarii, pe care România a semnat-o (dar nu a ratificat-o) în 1990”, scrie Telegram/Fisherman.