Cum văd românii care luptă în Ucraina războiul: „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită”

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.11.2023 - 09:42
Cum văd românii care luptă în Ucraina războiul: „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită” - Foto: Ziarul de Iași

Românii luptători sunt din toate zonele României, printre ei aflându-se la un moment dat şi un cetăţean din Republica Moldova care avea domiciliul în Iaşi.

SHARE

Un grup de români care luptă în războiul din Ucraina a povestit jurnaliştilor Ziarul de Iaşi viaţa dură din tranşee. Românii luptători sunt din toate zonele României, printre ei aflându-se la un moment dat şi un cetăţean din Republica Moldova care avea domiciliul în Iaşi.

Cum văd românii care luptă în Ucraina, războiul: „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită”

Însă, văzând „iadul” luptelor de la Bakhmut, acesta s-a întors acasă, la familie. 

„Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”, spun cei de pe front. Soldaţii românii cred că, în scenariul cel mai rău, în care Ucraina ar pierde războiul, iar România ar experimenta graniţa directă cu Rusia, judeţul Iaşi cât şi celelalte regiuni ar fi puternic militarizate.

„Traficul în şi dinspre Moldova, atât cel rutier cât şi cel feroviar, ar fi îngreunat de transportul de tehnică militară specifică şi trupe. De altfel, Moldova ar reprezenta prima redută a ţării împotriva unei agresiuni armate imaginare din partea Federaţiei Ruse”, ne-a spus comandantul grupului de luptă.

Cum este să stai o zi sub focul artileriei inamice şi ce sentimente experimentezi atunci când mor colegi pe câmpul de luptă, lângă tine?

De la începutul războiului din Ucraina, zeci de străini s-au înrolat în armata ucraineană pentru a respinge invazia Federaţiei Ruse. Românii erau împărţiţi în diferite batalioane de luptă, în cadrul Legiunii străine. 

De curând, în armata ucraineană, Forţele Armate Ucrainene (AFU), a fost înfiinţat un grup de luptă format numai din vorbitori de limbă română  Grupul de Luptă Român „Getica”. Grupul încă recrutează români doritori să lupte în acest război şI a înfiinţat pagina de Facebook, intitulată Romanian Battlegroup “Getica”.

O parte dintre aceştia, inclusiv comandantul lor care luptă cu indicativul „Getotac”, au luptat în cea mai rea porţiune a frontului - „Iadul” de la Bakhmut, o localitate asediată mult timp şi cucerită de către ruşi cu mari pierderi de vieţi omeneşti.

„Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie, zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie, zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee.

Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, spune comandantul Getotac.

Acesta subliniază pentru românii care vor să meargă în Ucraina să lupte pentru bani că nu merită suma. „Acest conflict este cel mai dur de la al doilea război mondial încoace. Un război care combină majoritatea tipurilor de arme şi sisteme, cu cel mai devastator efect tactic posibil şi cu pierderi umane extrem de însemnate ca număr.

Condiţia fizică şi stabilitatea mentală sunt esenţiale pentru cei care se decid să lupte aici. În 95% din cazuri selectăm doar profiluri de candidaţi care au experienţă militară, iar banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola.

Acceptăm să ni se alature doar idealişti, care au convingerea că Ucraina este de partea corectă şi morală a istoriei”, a subliniat Getotac.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te