Un român s-a decis să lupte în Ucraina împotriva rușilor: „Avem înregistrări video pentru cei dragi”

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.12.2023 - 15:10
Un român s-a decis să lupte în Ucraina împotriva rușilor: „Avem înregistrări video pentru cei dragi” - Foto: Ziarul de Iași

Un român s-a decis să lupte în Ucraina împotriva rușilor. El activează în Grupul Getica și a declarat că soldații au înregistrări video pentru cei dragi în caz că mor pe front.

SHARE

Primul ieşean care s-a decis să lupte în Ucraina împotriva ruşilor a ajuns pe front în urmă cu două săptămâni. Acesta activează în Grupul de Luptă Român „Getica” şi a ajuns acolo în urma ultimului articol publicat de Ziarul de Iaşi.

Comandantul grupului de luptă ne-a spus că alţi ieşeni şi-au exprimat dorinţa de a se înrola în acest grup de luptă. Însă noii recruţi duc lipsă de armament, deoarece principalii susţinători ai armatei ucrainene, americanii, au diminuat ajutorul.

Un român s-a decis să lupte în Ucraina împotriva rușilor: „Avem înregistrări video pentru cei dragi”

Care este procedura în cazul în care unul dintre soldaţi cade la datorie, citiţi în rândurile de mai jos

Primul ieşean care luptp deja pe front, în Ucraina se află în sud pe undeva pe râul Nipru şi încearcă să străpungă frontul împreună cu unităţi de armată ucraineni şi tătare. Scopul acestora este de a elibera Crimeea, anexată de către Federaţia Rusă în 2014. Ieşeanul are domiciliul în municipiul Iaşi şi vârsta de aproape 50 de ani.

Cei din Grupul de Luptă Român “Getica” ne-au spus că sunt mulţi dintre cei care s-au înrolat sau urmează să se înroleze au vârste destul de înaintate, cu copii lăsaţi acasă. „Camaradul cu indicativ «Grandpa» este unul dintre ieşenii «Getica», iar în curând vor fi mai mulţi. El este în plin proces de integrare în «Getica».

Stă foarte bine cu moralul, a ajuns de curând în Ucraina în urmă articolului din Ziarul de Iaşi precedent. Sunt sigur că ne înţelegeţi când spunem că nu putem dezvălui alte detalii personale despre el.

Regulile de funcţionare ale Getica iau foarte în serios OPSEC-ul (n.r. – sau contrainformaţiile). Noi nu subestimăm capacităţile de război hibrid şi lupta în spaţiul virtual şi informativ ale inamicului.

Suntem foarte stricţi în privinţa regulilor care protejează securitatea camarazilor noştri”, ne-a spus comandantul grupului, care are indicativul «Getotac». Ieşeanul luptă împotriva ruşilor, undeva aproape de Crimeea.

„Suntem detaşaţi pe frontul de sud, undeva pe răul Nipru. Putem să spunem că împreună cu unităţi formate din ucrainieni, tătari din Crimeea şi luptători internaţionali vom asista şi ajuta, atât cât ne va fi cu putinţă, împingerea forţelor Federaţiei «Duse» înspre Crimeea şi apoi, cu voia lui Dumnezeu, vom lupta pentru eliberarea Crimeei, la fel cum au făcut-o strămoşii noştri români în 1941 şi 1942. «Getica» a fost într-o pauză operaţională de câteva luni.

În primul rând, cei ce erau deja aici s-au odihnit, mulţi au mers în concediu, câţiva au rămas la baza din Kyiv. Eu personal am decis să pornesc proiectul «Getica» în această perioada de pauză.

Am găsit un batalion sub care să operăm şi datorită faptului că pagină noastră de Facebook a început să primească din ce în ce mai multe vizite şi implicit interacţiuni, mulţi români ne-au trimis cereri de recrutare. Înainte de rotaţia pe front am ajuns iarăşi la un efectiv care să ne permită să fim eficienţi din punct de vedere tactic şi operational.

Numărul de soldaţi în «Getica» se măreşte aproape săptămânal de când am început acest proiect. Din ce în ce mai mulţi români se alătură grupului şi foarte mulţi ne sprijină din ţară.

Subliniem faptul că «Getica» continuă să aibă o strategie de acţiune pe două fronturi, unul aici şi al doilea în ţară, unde luptăm pentru combaterea propagandei distribuite de inamic şi vom încerca să combatem orice susţinător român al acestuia, prin metode specifice anti-propagandă şi anti-dezinformare în spaţiul informativ şi virtual.

Deci concluzia este că «Getica» creşte şi va continuă să crească, deci mişcarea de rezistenţă română împotriva Federaţiei «Duse» şi a tuturor susţinătorilor lor din ţară va fi din ce în ce mai puternică”, a explicat Getotac.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te