Flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, atacul a fost zădărnicit, țintele fiind lovite cu succes.
Acesta este al doilea atac într-o săptămână asupra unor nave ale Flotei Mării Negre, în aceeași zonă în care a avut loc și celălalt atac asupra navei Kotov.
Experți militari ruși: România, implicată în atacul Ucrainei cu drone asupra Flotei Mării Negre
Potrivit grupului de experți militari Rybar, pe Telegram, „la momentul atacului cu drone la est de coasta Bulgariei - în același loc în care se aflau navele de patrulare - UAV-ul american MQ-9A Reaper opera de la baza aeriană Câmpia Turzii din România, de unde au fost dirijate dronele, iar acum RQ- 4D Phoenix operează în această zonă”.
Cu 12 ore mai devreme, informează Rybar, un UAV portughez Tekever AR5, folosit de formațiunile ucrainene pentru a escorta dronele navale, se afla în zona Zmiinoie.
„Acest lucru indică faptul că dronele au fost lansate tot de la gurile Dunării.”
Rybar scrie că navele civile sub pavilionul Israelului, Turciei și Greciei au traversat Marea Neagră pe ruta directă, oprindu-se la gura de vărsare a Dunării.
„Acum toate stau în aceeași zonă în care s-a format un ambuteiaj după mai multe atacuri ale Forțelor Armate Ruse asupra infrastructurii portuare din Ucraina.”
Citește și: Putin a blocat transportul în Marea Neagră. România implicată în „operațiuni de liberă navigație”
„Doar nava de marfă AMS1 are ca destinație finală portul ucrainean Izmail. Nava Sahin 2 nu are date despre portul de sosire, în timp ce Yilmiz Kaptan listează Galațiul românesc ca destinație.
„Dacă navele decid să se îndrepte spre Dunăre, acest lucru va demonstra, în primul rând, că infrastructura portuară a Ucrainei încă funcționează. Având în vedere atacul asupra navelor de patrulare rusești de către drone lansate de la gurile Dunării, acesta este mai mult un fapt”, scrie Rybar.
Citește și: Șase nave civile au spart blocada Rusiei pe Marea Neagră. Avioanele F16 românești, în alertă
„Și, în al doilea rând, un astfel de scenariu va crea un precedent pentru alte țări ale căror nave de marfă și containere sunt blocate în largul coastelor României și Ucrainei, ignorând avertismentele autorităților ruse.”