Parlamentul European consideră că înființarea unui astfel de tribunal ar umple marele gol din actualul sistem instituțional internațional de justiție penală și ar trebui să se bazeze pe standardele și principiile care se aplică Curții Penale Internaționale.
În rezoluție, care nu are caracter obligatoriu, membrii Parlamentului European au subliniat că tribunalul internațional special trebuie să aibă competența de a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin, ci și pe Alexander Lukașenko, autoimpus președinte al Belarusului, precum și conducerea politică și militară din Belarus.
Citește și
Kremlinul amenință cu apocalipsa dacă Occidentul oferă Ucrainei arme cu rază de acțiune lungă
Estonia anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 122 milioane de dolari
"Parlamentul European consideră că tribunalul internațional special trebuie să aibă jurisdicție pentru a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, ci și pe Alexandr Lukașenko și conducerea politică și militară din Belarus, ca stat favorizant, de pe teritoriul și cu sprijinul logistic al căruia Federația Rusă comite războiul de agresiune împotriva Ucrainei."
Deputații europeni au declarat că activitatea pregătitoare a UE privind tribunalul special "ar trebui să înceapă fără întârziere", să se concentreze pe stabilirea aranjamentelor pentru tribunalul special în cooperare cu Ucraina și să sprijine autoritățile ucrainene și internaționale în asigurarea dovezilor care vor fi folosite în viitorul tribunal special.
Deputații europeni au cerut instituțiilor UE, în special Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, să ofere între timp sprijin pentru înființarea unui birou interimar al procurorului.
Ei consideră că înființarea acestui birou ar fi un pas practic foarte important în investigarea și urmărirea penală de către viitorul tribunal special.
O clauză separată a rezoluției este dedicată utilizării activelor suverane ale statului rus ca despăgubiri pentru încălcările Dreptului internațional comise de Rusia în Ucraina.
„Consecințele războiului purtat de Rusia în Ucraina sunt uriașe. Copii, femei, bărbați uciși. Familii despărțite. Spitale distruse. Case demolate. Școli ruinate. Astăzi, Parlamentul European solicită de urgență înființarea unui tribunal internațional special. Criminalii de război trebuie să fie aduși în fața justiției. Acum”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.