„E foarte posibil ca Putin să atace țările NATO cu arme nucleare” spune un fost agent CIA

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.12.2023 - 09:26
„E foarte posibil ca Putin să atace țările NATO cu arme nucleare” spune un fost agent CIA - Foto: Profimedia images

„E foarte posibil ca Putin să atace țările NATO cu arme nucleare” spune un fost agent CIA. Temerile legate de Al Treilea Război Mondial sunt tot mai mari în condițiile în care Putin a devenit tot mai agresiv, iar toate datele indică un posibil război cu NATO după ce pică Ucraina.

SHARE

Fostul analist CIA Peter Schroeder a afirmat că este "foarte posibil" ca dictatorul rus să ordone un atac nuclear asupra unei țări NATO, ceea ce înseamnă că, din cauza alianțelor sale, ar putea fi declanșat cel de-al Treilea Război Mondial.

„E foarte posibil ca Putin să atace țările NATO cu arme nucleare” spune un fost agent CIA

Un fost analist CIA a sugerat că este "foarte posibil" ca Vladimir Putin să ordone un atac nuclear asupra unei țări NATO, ceea ce ar putea aduce atât SUA cât și Marea Britanie într-un război direct cu Rusia.

Peter Schroeder, care lucrează acum la un think tank numit Centre for a New American Security, a afirmat că Joe Biden a făcut o "greșeală" atunci când administrația sa a respins perspectiva ca Putin să folosească arme nucleare.

Într-un articol publicat miercuri, 20 decembrie, de Foreign Affairs, Schroeder a scris: "Este de fapt destul de puțin probabil ca Putin să folosească o armă nucleară pe câmpul de luptă din Ucraina, dar este foarte posibil ca el să se îndrepte spre folosirea uneia împotriva NATO.

Citește și: Rusia se pregătește să atace țările NATO. Cât timp mai avem să ne pregătim? Avertismentul Poloniei

"Spre deosebire de Occident, este posibil ca Putin să nu se teamă de o confruntare nucleară... și, posibil, se vede pe sine însuși ca fiind singurul potrivit pentru a naviga într-o criză nucleară".

Orice fel de atac asupra unui stat NATO ar conduce foarte probabil toți ceilalți membri într-un război direct cu Rusia, iar acesta ar fi cu siguranță Al Treilea Război Mondial care ar arunca toată omenirea într-un haos apocaliătic.

Citește și: VIDEO Avioane F-35 ale NATO în Europa au obținut undă verde pentru misiuni de atac nuclear

Articolul a fost publicat în aceeași zi în care dictatorul rus, în vârstă de 71 de ani, a fost văzut bând șampanie și promițând că "va merge până la capăt" pentru a-și apăra țara la o ceremonie de decernare a premiilor militare „Eroii Rusiei”.

Schroeder a continuat: "Dacă Putin escaladează războiul, de exemplu prin atacarea NATO cu arme convenționale, probabil că va acționa foarte rapid, pentru a nu da Statelor Unite șansa de a manevra pentru a se îndepărta de o criză. Washingtonul se va strădui să descurajeze un Kremlin atât de nebun".

Citește și: Rusia avertizează SUA și NATO cu un război nuclear. Șoigu: „Vor să submineze securitatea Rusiei”

Schroeder a continuat sugerând că o "temerea crescândă în rândul oficialilor americani" cu privire la amenințarea nucleară rusă se bazează "pe o neînțelegere a retoricii lui Putin și a dinamicii care împiedică Moscova să folosească arme nucleare".

În timpul unei întâlniri cu oficialii săi din domeniul apărării, marți, 19 decembrie, Putin s-a lăudat că eforturile de modernizare a arsenalului nuclear al Moscovei sunt "95% finalizate", potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te