Rusia avertizează SUA și NATO cu un război nuclear. Șoigu: „Vor să submineze securitatea Rusiei”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.10.2023 - 10:51
Rusia avertizează SUA și NATO cu un război nuclear. Șoigu: „Vor să submineze securitatea Rusiei” - Foto: Profimedia images

Rusia intră din nou în spirala unui război nuclear cu SUA și NATO. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avertizat asupra posibilității unui conflict nuclear catastrofal între puterile nucleare în cadrul unui forum de la Beijing.

SHARE

Luând cuvântul la Forumul de securitate Xiangshan din China, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că SUA și NATO continuă "să încerce să submineze securitatea Rusiei și să ne priveze de voința de a rezista", potrivit agenției de știri rusești de stat Tass.

Rusia avertizează SUA și NATO cu un război nuclear. Șoigu: „Vor să submineze securitatea Rusiei”

Șoigu a acuzat Occidentul că încearcă să extindă războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în Asia-Pacific, el afirmând că țările NATO își sporesc prezența militară în regiune sub acoperirea unei "dorințe ostentative de dialog". Ministrul rus al apărării a mai spus că sprijinul acordat de Occident Ucrainei arată că acesta urmărește o "înfrângere strategică a Rusiei".

Rusia a prezentat invazia la scară largă a Ucrainei ca pe o bătălie prin procură între Moscova și Occident, Kremlinul și propagandiștii săi condamnând asistența militară acordată Kievului de către aliații săi, predominant membri NATO.

Perspectiva folosirii armelor nucleare a planat asupra conflictului, deși mulți experți au declarat că amenințarea nucleară s-a diminuat.

Șogu repetă „placa” cu „Rusia - superputere nucleară”

Dar Shoigu a repetat retorica Kremlinului privind statutul Rusiei de superputere nucleară și a făcut aluzie la posibilele ramificații, în condițiile în care Moscova se confruntă cu sancțiuni dure și condamnări globale.

"Linia occidentală de escaladare constantă a conflictului cu Rusia comportă amenințarea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare", a declarat el luni, adăugând că un astfel de scenariu "este plin de consecințe catastrofale", potrivit Newsweek.com.

De asemenea, el a descris decizia Moscovei de a se retrage din Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare ca fiind o modalitate de a restabili "paritatea cu Statele Unite, care nu a ratificat acest tratat". Retragerea din CTBT la 25 octombrie a fost urmată de anunțul unui exercițiu nuclear la scară largă în aceeași zi.

China, prietenă cu Rusia, se opune retoricii nucleare a Kremlinului

China este oficial neutră în ceea ce privește invazia lui Putin în Ucraina, deși se pare că se opune retoricii nucleare a Kremlinului. Cu toate acestea, și-a sporit legăturile comerciale cu Rusia pe parcursul războiului.

A existat o evoluție diplomatică pozitivă între China și SUA săptămâna trecută, când ministrul chinez de externe Wang Yi a vizitat Washingtonul și a vorbit despre "diferențele", precum și despre "interesele comune importante" dintre țări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te