Drone de atac ale Rusiei au intrat în spațiul aerian românesc. Ce au vizat? Locuitorii, alertați

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.09.2024 - 19:47
Drone de atac ale Rusiei au intrat în spațiul aerian Românesc. Ce ține au vizat? Locuitorii alertați - Foto: Middle East Eye (Imagine cu caracter ilustrativ)
Drone de atac ale Rusiei au intrat în spațiul aerian Românesc. Ce ține au vizat? Locuitorii alertați - Foto: Middle East Eye (Imagine cu caracter ilustrativ)

În timpul atacului asupra regiunii Odesa, un grup de drone de atac lansate de trupele ruse a încălcat spațiul aerian al României.

SHARE

UPDATE ora 13:50 Marcel Ciolacu a reacționat după ce drone rusești au pătruns în spațiul aerian românesc. Prim-ministrul României susține că astfel de situații vor fi mai dese, în contextul în care Ucraina exportă grâne pe Dunăre, conform Digi24.. Marcel Ciolacu spune că a vorbit în timpul nopții cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Citește și: Ciolacu, după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian românesc: „Atacurile vor continua”

UPDATE ora 9.30 Ucraina a confirmat că două drone ”s-au rătăcit”

Citește și: Ucraina spune că a doborât 15 din cele 23 de drone Shahed lansate de ruşi. Două „s-au rătăcit”

Aeronave F-16 monitorizează situația

Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.

Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.

Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.

Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În timpul atacului asupra regiunii Odesa, un grup de drone de atac lansate de trupele ruse a încălcat spațiul aerian al României.

Drone de atac ale Rusiei au intrat în spațiul aerian Românesc. Ce ține au vizat? Locuitorii alertați

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat acest lucru în Telegram, relatează Ukrinform.

În timpul atacului asupra regiunii Odesa, un grup de drone de atac lansate de trupele ruse a încălcat spațiul aerian al României.

„Un grup de drone de atac a încălcat spațiul aerian al României”, se arată în mesaj.

Anterior, Forțele Aeriene Ucrainene au avertizat cu privire la un atac al dronelor rusești asupra regiunii Odesa. În special, unul dintre grupuri zbura spre orașul Vilkove, care se află la granița cu România.

La scurt timp, armata a clarificat informațiile privind deplasarea dronelor: „UAV în regiunea Odesa! Se îndreaptă spre Sadove. UAV în sudul regiunii Odesa. Se îndreaptă spre Vylkove și Kilia. Drone în România, lângă Sabangia”.
După cum s-a raportat, Ucraina în OSCE a cerut țărilor vecine să doboare rachetele și dronele de atac rusești.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au interceptat 15 drone de atac unidirecționale Shahed și o rachetă aeriană ghidată Kh-59 în primele ore ale zilei de duminică, 8 septembrie.

Rusia a lansat un total de patru rachete Kh-59 din regiunea Belgorod și 23 de drone Shahed din regiunea Kursk și a ocupat Capul Chauda din Crimeea.

Alertă în miez de noapte

Un mesaj R0-Alert a fost transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.

Citește și: VIDEO Ce sunt „dronele dragon” ale Ucrainei care incendiază invadatorii ruși. Ard la 200 de grade

”În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniţei cu România.

Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Citește și: „Ploaie” de bombe rusești, la granița României. R0-Alert, în miez de noapte, în Tulcea şi Constanţa

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te