„Mecanismul de solidaritate de la Bruxelles = în caz de urgență, cedăm altora gazele naturale, cumpărate de Ungaria din banii contribuabililor maghiari, stocate în depozitele de gaze naturale maghiare și păstrate în rezervă pentru consumul populației maghiare.
Așadar, în timp ce birocrații de la Bruxelles și câteva state membre lucrează constant pentru a expulza gazul rusesc de pe piața europeană, se pare că același gaz natural pare acceptabil atunci când este luat din unitățile de stocare maghiare. Să fie clar: pentru noi, acest lucru este de neimaginat”, a scris ministrul maghiar de Externe pe Facebook.
Citește și: Rusia a retras submarinele dotate cu rachete Kalibr din Marea Neagră. Nu mai aveau muniție
Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.
Citește și: EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a
Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani. După solicitarea din iulie a autorităţilor de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream.