Cum a finanțat Kremlinul Liga Nordului, partid aflat la guvernare în Italia

DE Adelina Sahlean | 11.07.2019 - 13:29
Liderul rus, Vladimir Putin

La data de 18 octombrie, în Hotelul Metropole din Moscova, a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai formaţiuni Liga Nordului și funcţionari de la Kremlin cu scopul de a găsi cea mai bună modalitate prin care să trimită partidului lui Matteo Salvini, zeci de mii de dolari.

SHARE

Subiectul a fost dezbătut şi descris pe larg de publicaţia l’Espresso într-o anchetă publicată în luna februarie, semnată de Giovanni Tizian și Stefano Vergine, iar acum există și documentele audio care pot susține această reconstituire. Site-ul BuzzFeed a publicat înregistrarea acelei întâlniri top secret.

Liga Nordului a negat mereu că ar fi primit fonduri din străinătate, însă înregistrarea de la hotel Metropole ar putea fi prima dovadă a finanțării ilegale a unui partid naționalist din partea Moscovei.

După cum a anticipat deja L’Espresso în luna februarie, în audio se aude de mai multe ori cum Gianluca Savoini, fost purtător de cuvânt al lui Salvini, președintele asociației independente Lombardia-Rusia și sol al ministrului de interne la curtea ţarului Putin repetă: ”Vrem să schimbăm Europa. Noua Europă trebuie să fie mult mai aproape de Rusia”, scrie cotidianul italia La Republica, preluat de Rador.

La acea întâlnire, în care Salvini a fost numit în repetate rânduri „Trump-ul italian”, ministrul de interne nu a fost prezent, însă cu o zi înainte afirmase că sancțiunile împotriva Moscovei sunt „nebunești din punct de vedere social, economic și cultural”. BuzzFeed nu a reușit să-i identifice pe rușii prezenți, dar susține că sunt înalţi exponenţi ai Kremlinului care spun că speră ca Vladimir Pligin, un membru influent al partidului președintelui Putin, ‘Rusia Unită’, să dea ”undă verde” operaţiunii.

Reuniunea a durat o oră și un sfert şi s-a discutat despre un gigant energetic rus care intenţiona să vândă 3 milioane de tone de petrol companiei Eni, pentru o valoare de 1,5 miliarde de dolari. Profitul acestei tranzacții, potrivit BuzzFeed, ar fi de 65 de milioane de dolari, bani care ar fi ajuns în seifurile Ligii Nordului. Participanții la reuniune spun că această operațiune trebuia să ajute Liga Nordului, în special în timpul campaniei electorale pentru alegerile europene.

BuzzFeed i-a cerut în mod repetat lui Salvini să confirme, sau să infirme implicarea sa în această ”serată printre amici”, însă nu a primit niciodată un răspuns. Singura declaraţie a lui Salvini a fost să nege. „Am dat deja în judecată în trecut, o voi face din nou astăzi, mâine și poimâine: nu am luat niciodată o rublă, un euro, un dolar sau un litru de vodcă şi nici altă finanțare din partea Rusiei”, a declarat Matteo Salvini într-un comunicat după publicarea audio-ului.

 

.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te