COP26: Un nou acord, pentru lupta împotriva încălzirii globale. Cărbunele rămâne încă în cărți

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.11.2021 - 10:11
COP26: Un nou acord, pentru lupta împotriva încălzirii globale. Cărbunele rămâne încă în cărți. / Foto: rte.ie

Ţările prezente la conferinţa COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat sâmbătă seară un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară.

SHARE

COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei "renunţare treptată" la cărbune cu expresia "reducere treptată", în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters.

Citește și: Tensiuni în Marea Neagră: SUA își reafirmă sprijinul față de România şi ceilalţi parteneri

Ministrul mediului din Elveţia, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final. Ea a spus că lumea are nevoie acum să renunţe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia.

După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că "regret profund" schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.

Primele reacţii internaţionale la acordul COP26

Primele reacţii internaţionale la acordul adoptat sâmbătă la conferinţa COP26 de la Glasgow (Marea Britanie) pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, dar fără a da asigurări că va fi menţinută la cel mult 1,5 grade Celsius în comparaţie cu era preindustrială, transmite AFP.

"Din păcate, voinţa politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăşi profundele contradicţii" dintre ţări şi "este timpul să trecem în regim +urgenţă+", şi-a exprimat regretul secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Citește și: Primele gaze din Marea Neagră ajung în România anul viitor. Marele zăcământ, exploatat abia în 2026

Salutând "bineveniţi paşi înainte", el a enumerat obiectivele "nerealizate", precum ajutorul financiar pentru ţările cele mai sărace, sau "sfârşitul subvenţiilor pentru combustibilii fosili, ieşirea din cărbune, stabilirea unei preţ pentru carbon". "Catastrofa climatică bate în continuare la uşă", a avertizat el.

"Mai sunt multe de făcut în anii următori", a declarat şeful guvernului britanic, Boris Johnson, a cărui ţară a găzduit conferinţa. "Dar acordul de astăzi este un mare pas înainte", a susţinut el. "Şi ceea ce este important este că avem primul acord internaţional de reducere a utilizării cărbunelui şi un plan de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade" mai mult decât în era preindustrială.

"COP26 s-a încheiat. Iată un scurt rezumat: +la, la, la+", a acuzat tânăra activistă suedeză Greta Thunberg, reluând o serie de acuzaţii adresate în prealabil liderilor mondiali. "Munca adevărată continuă în afara acestor săli. Şi nu vom renunţa niciodată, niciodată", a declarat pe Twitter emblematica figură a mişcării Fridays for Future.

COP26 "a ţinut în viaţă obiectivele Acordului de la Paris, oferindu-ne şansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius", a salutat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.

Citește și: VIDEO Clipul piesei „La Fama” (Rosalia şi The Weeknd), peste 2,2 mil. de vizualizualizări în 24h

"Am făcut progrese în realizarea celor trei obiective pe care ni le-am propus la începutul COP26" şi aceasta "ne face încrezători că putem oferi omenirii un spaţiu sigur şi prosper pe această planetă. Dar nu va fi timp de pierdut: ne aşteaptă în continuare o muncă grea", a adăugat ea.

"Trăim un moment cu adevărat istoric", a salutat actualul ministru al mediului din guvernul german, social-democrata Svenja Schulze. "Eliminarea progresivă a cărbunelui a fost lansată acum în lumea întreagă" şi a apărut un "nou model economic", a adăugat ministrul care şi-ar fi dorit ca formularea în legătură cu cărbunele să fie "puţin mai clară". Acest lucru a fost "atenuat puţin, dar a rămas" şi a fost "foarte, foarte greu până în ultima secundă", iar Germania şi UE au trebuit "să construiască o mulţime de punţi" pentru a ajunge acolo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te