Consiliul Europei trage din nou semnalul de alarmă: independenţa Justiţiei, ameninţată în Polonia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.09.2021 - 16:31
Consiliul Europei trage din nou semnalul de alarmă: independenţa Justiţiei, ameninţată în Polonia. / Foto: consilium.europa.eu

Consiliul Europei a tras un nou semnal de alarmă în legătură reformele din sistemul judiciar ale Varşoviei, despre care susţine că ameninţă independenţa Justiţiei din Polonia, informează AFP.

SHARE

Marea reformă judiciară introdusă în Polonia între 2016 şi 2018 de coaliţia conservatoare şi naţionalistă aflată la putere "a afectat deja în mod periculos independenţa puterii judiciare", însă "această situaţie a fost exacerbată, din păcate, şi mai mult" de noile modificări legislative adoptate la sfârşitul lui 2019.

GRECO: Judecătorii, "tot mai vulnerabili la controlul politic"

Aceste schimbări îi fac pe judecători "tot mai vulnerabili la controlul politic", susţine, într-un nou raport, Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), unul din organismele Consiliului Europei.

Criticând foarte slaba punere în aplicare a recomandărilor anterioare de către Polonia, GRECO face apel la autorităţile poloneze "să remedieze de urgenţă această situaţie".

Citește și: Irina Tănase, iubita lui Dragnea, pregătită pentru al doilea an la Drept. Vrea să devină judecător

Recomandările încă nerezolvate "privesc în special alegerea şi compoziţia Consiliului Naţional al Magistraturii, crearea Camerei Disciplinare şi a Camerei de Recurs Extraordinar ale Curţii Supreme, intervenţia puterii executive în organizarea internă a Curţii Supreme, numirea şi revocarea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale şi procedurile disciplinare împotriva judecătorilor", enumeră GRECO.

Consiliului Europei salută, totuşi, anunţul recent al eliminării, probabil la toamnă, a Camerei Disciplinare a Curţii Supreme

În acest tablou negativ, organismul anticorupţie al Consiliului Europei salută totuşi anunţul recent al eliminării, probabil la toamnă, a Camerei Disciplinare a Curţii Supreme, însărcinată cu monitorizarea judecătorilor, având puterea de a le ridica imunitatea pentru a-i expune la anchete penale sau de a le reduce salariile.

Această Cameră Disciplinară este de asemenea în centrul unei dispute între Varşovia şi Bruxelles, aflate într-un conflict recurent în privinţa chestiunii statului de drept.

Citește și: Ilie Năstase, ambițios, mai vrea o fetiță la 75 de ani: „Vor zice ăștia că sunt Superman!”

La mijlocul lunii iulie, Curte de Justiţie a UE (CJUE), cu sediul la Luxemburg, a dispus ca Polonia, aflată în aşteptarea unei decizii pe fond, să pună capăt imediat activităţilor acestei Camere Disciplinare, care "nu este ferită de influenţele directe sau indirecte ale puterilor legislativă şi executivă".

Considerând că această decizie nu a fost respectată de Varşovia, Comisia Europeană a cerut CJUE la începutul lunii septembrie să impună sancţiuni financiare Poloniei, care a spus că este vorba de o "agresiune".

În contextul nivelului "foarte scăzut" de respectare de către Polonia a recomandărilor sale, GRECO a cerut guvernului de la Varşovia să prezinte un raport privind progresele în acest domeniu până la 30 septembrie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te