Fostă profesoară la o şcoală din nordul Franţei, Brigitte Macron a spus că dacă ar fi instituită obligativitatea uniformei în şcoli, elevii ar economisi timp pentru a se îmbrăca, dar şi bani, care nu ar mai fi cheltuiţi pe haine de marcă.
"Am purtat uniforma în calitate de elevă: 15 ani de fuste bleumarin, pulovere bleumarin. Şi am purtat-o bine. Şterge diferenţele, economiseşte timp. Ţinuta este consumatoare de timp, trebuie să alegi ce să porţi dimineaţa, dar şi de bani, apar comparaţii între mărci", a arătat prima-doamnă într-o discuţie cu cititorii cotidianului Le Parisien. "Aşa că sunt în favoarea purtării uniformei la şcoală, dar cu o ţinută simplă, care în acelaşi timp să nu fie monotonă", a arătat Brigitte Macron.
Citește și: Parteneriat strategic pe piața locală între un fintech și un operator de pariuri sportive
Comentariile sale vin în contextul în care Adunarea Naţională a Franţei dezbate un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va face uniformele obligatorii în şcolile publice.
Citește și: Maia Sandu: Integrarea europeană este proiectul nostru de ţară care va asigura pacea, modernizarea
Ministrul educaţiei, Pap Ndiaye, a declarat însă că nu va susţine această lege.
Deputatul din spatele proiectului de lege, Roger Chudeau, este un membru al partidului de extremă dreapta RN, al lui Marine Le Pen, şi doreşte ca toate şcolile de stat să aibă propriile uniforme. El spune, ca şi Brigitte Macron, că o uniformă ar putea elimina barierele sociale dintre elevi, care pot fi perpetuate prin intermediul îmbrăcămintei. În plus, deputatul este de părere că o uniformă ar putea împiedica introducerea în şcoli a hainelor religioase sau etnice.
Chudeau spune că sistemul educaţional laic al Franţei este din ce în ce mai atacat şi i-a mulţumit, într-un tweet, primei-doamne pentru sprijinul acordat proiectului său de lege privind uniformele şcolare.
Parlamentarii de stânga au criticat-o, însă, pe prima-doamnă Brigitte Macron pentru că a susţinut "propunerea retrogradă" a extremei drepte. Însuşi ministrul educaţiei a declarat că nu crede că uniformele ar trebui să fie impuse prin lege. "Nu vreau o lege pe această temă. Impunerea uniformelor pentru toţi elevii nu este un lucru bun", a insistat el. În schimb, ministrul a spus că şcolile ar putea impune individual purtarea uniformelor, dacă doresc. "Îi avertizez pe cei care cred că purtarea unei uniforme va rezolva problemele în mod magic, fie că este vorba de probleme care implică mărci de accesorii sau Airpod-uri, uniformele nu vor rezolva problema", a declarat Pap Ndiaye la BFMTV.
Şcolile de stat din Franţa sunt gratuite şi accesibile tuturor elevilor, în timp ce şcolile private sunt cu taxă şi adesea selective şi le pot cere elevilor să poarte uniforme. Până în anii 1960, la şcoală se purtau în general halate, pentru a proteja hainele copiilor de petele de cerneală. Acestea au fost eliminate treptat odată cu introducerea pixurilor. Cu toate acestea, uniformele rămân standard în şcolile din teritoriile franceze din Caraibe: Martinica, Guadelupa şi Guyana Franceză, precum şi în cele câteva licee militare.
Brigitte Macron a militat şi pentru necesitatea de a găsi soluţii pentru a stopa hărţuirea online, ea solicitând măsuri urgente în acest sens în deschiderea unei reuniuni a UNESCO în 2021. Totodată, prima-doamnă este în favoarea limitării folosirii telefoanelor mobile în şcoli şi crede că elevilor ar trebui să li se dea o dictare în fiecare zi pentru a se pune la punct cu ortografia franceză.
Proiectul de lege al partidului RN, care prevede obligativitatea uniformelor în şcolile şi liceele publice, a fost respins la jumătatea lunii decembrie în comisia de specialitate a Adunării Naţionale, în ciuda susţinerii din partea dreptei. Textul era aşteptat să fie dezbătut joi în plenul Parlamentului, scrie News.ro