Cine sunt polonezii care blochează frontiera cu Ucraina, oprind și transferul de arme pentru Kiev

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.03.2024 - 17:03
Cine sunt polonezii care blochează frontiera cu Ucraina, oprind și transferul de arme pentru Kiev - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cine sunt polonezii care blochează frontiera cu Ucraina, oprind și transferul de arme pentru Kiev - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Cine sunt polonezii care blochează frontiera cu Ucraina, oprind și transferul de arme pentru Kiev. 3.000 de camioane poloneze blochează circulația la inițiativa lui Rafal Mekler, un șofer de camion pe distanțe lungi care transportă mărfuri în Belarus și Rusia din 2015.

SHARE

Cine sunt polonezii care blochează frontiera cu Ucraina, oprind și transferul de arme pentru Kiev. Pe lângă meseria de șofer, Rafal Mekler a intrat și în politica poloneză, cu partidul de extremă dreapta Confederația.

În opinia sa, „culoarul de solidaritate” creat de UE la începutul invaziei ruse în Ucraina ar trebui închis. 

Cine sunt polonezii care blochează frontiera cu Ucraina, oprind și transferul de arme pentru Kiev

Pierderile Ucrainei din cauza blocării punctelor de control s-au ridicat la un miliard de euro. 

Organizatorii acestei greve blochează deja vehicule cu piese de drone și alte mărfuri  pentru Forțele Armate ucrainene.

Blocada la frontieră durează de o lună. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că embargoul nu este o decizie guvernamentală. Decizia de blocare a fost luată de fermieri, iar aceștia au dreptul de a protesta.

În ciuda faptului că autoritățile locale au revocat, mai târziu, permisul de desfășurare a protestului, blocada la frontieră continuă.

Încercările de dialog între guvernele Poloniei, UE și Ucrainei nu au dat niciun rezultat.

La 20 februarie, protestatarii au blocat punctele de trecere a frontierei „Dorohusk – Yahodyn”, „Hrebenne – Rava-Ruska”, „Medyka – Shehyni”, „Zosin–Ustyluh”, „Dołhobyczów–Uhryniv” și „Korczowa – Krakovets”.

Cererea principală a protestatarilor la granița polono-ucraineană este revenirea la vechiul sistem de autorizații pentru companiile ucrainene de a transporta mărfuri, cu excepția ajutorului umanitar și a mărfurilor pentru Forțele Armate ucrainene. Deși, de fapt, blochează și mărfuri pentru armata ucraineană.

Forța politică poloneză „Confederația” joacă un rol cheie în această blocadă. Acesta este un partid de extremă dreaptă care unește mai multe organizații similare ideologic.

Citește și: Cum au fost învrăjbite Polonia și Ucraina de Putin. România, prinsă la mijloc în războiul grâului

Ei se numesc „apărători ai intereselor polonezilor obișnuiți, fermierilor și muncitorilor”.

În Voievodatul Lublin, unde se află granița polono-ucraineană la est, Rafal Mekler conduce „Confederația”.

Citește și: Ucraina va folosi portul Constanța să transporte cereale și să evite blocada impusă de Polonia

Partidul „Confederația” are o agendă deschisă pro-rusă. Rafal Mekler și numeroși membri din partidul „Confederația” au legături cu Rusia. 

„Confederații” se prezintă ca apărători ai intereselor poloneze, dar, în realitate, nu fac decât să protejeze interesele lui Putin, potrivit molfar.com.

Partidul „Confederația” este pro-rus. Liderii lor s-au declarat în mod repetat împotriva sancțiunilor impuse Moscovei. Unii au vizitat chiar Moscova sau Crimeea ocupată. 

Delegația ucraineană i-a așteptat în van pe delegații polonezi

O delegație guvernamentală ucraineană condusă de prim-ministrul Denis Șmigal nu a reușit să întâlnească omologii săi polonezi în zona de frontieră comună la 23 februarie pentru a rezolva blocajul traficului.

Prim-ministrul a remarcat că delegația ucraineană a ajuns la graniță mai devreme la 23 februarie, în urma propunerii lui Volodimir Zelenski de a „negocia și găsi un compromis” cu privire la blocada frontierei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te