Cine a fost în spatele revoltei Wagner condusă de Prigojin. Mai mulți ofițeri ruși intervievați de The Moscow Times au declarat că președintele rus a constatat în timpul revoltei Wagner că armata a fost „inactivă”.
Ofițerii au dezvăluit că majoritatea trupelor pur și simplu nu a fost dispusă să se confrunte cu mercenarii Wagner pentru a apăra orașele.
Cine a fost în spatele revoltei Wagner condusă de Prigojin. Presiunile elitei ruse asupra lui Putin
„Mesajul a fost că nimeni nu vrea să moară pentru Moscova. Toată lumea a înțeles că nu este vorba despre protejarea împotriva inamicului, ci despre lupte interne murdare, pentru care nu are sens să mori”, a spus un ofițer, potrivit The Daily Beast.
Alții au spus că îl susțin de fapt pe Prigojin.
„De aceea aproape toate drumurile au fost libere pentru convoaiele Wagner. Din același motiv au reușit să intre în Rostov-pe-Don fără nicio luptă, în câteva ore”.
Dar Prigojin a avut și câteva figuri ale elitei care au investit în el, inclusiv Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat al lui Putin și miliardar, considerat una dintre cele mai influente figuri din Rusia.
Postul independent Meduza a citat o sursă apropiată Kremlinului în noiembrie anul trecut, care l-a descris pe Prigojin ca un „instrument” al lui Iuri Kovalciuk și al fratelui său Mihail.
Citește și: Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner, militari GRU decorați
Frații Kovalciuk au colaborat cu Prigojin pentru lansarea unei mișcări politice „patriotice” și „anti-elitiste” care urma să devină un partid.
De asemenea, s-a raportat că Prigojin s-a întâlnit cu CEO-ul Rosneft, Igor Secin, în martie anul trecut, care a acceptat să-i sponsorizeze unele dintre proiectele sale.
Citește și: Aleksei Diumin, șeful din umbră al lui Prigojin, pregătit să devină noul ministru rus al apărării
Inițial, tot acest sprijin l-a primit în numele lui Putin,dar pe parcurs și mai ales de la debutul invaziei în Ucraina, nemulțumirile elitei ruse față de Administrație, din cauza pierderilor uriașe în afaceri, au crescut.
Elita Rusiei a pierdut într-un an 103 miliarde de dolari
Putin guvernează nu pe deplin singur și nici pe deplin în numele său. El se bazează pe sprijinul unei elite economice, birocratice și de securitate, permițând unui grup restrâns de „prieteni” să fie bogați și puternici.
O parte a elitei încă speră că Putin guvernează în interesul ei.
O comparație a listelor de miliardari ruși din Forbes din 2023 și 2021 arată că războiul și consecințele acestuia au șters cel puțin 103 miliarde de dolari, sau 15%, din bogăția colectivă a elitei Rusiei și probabil mult mai mult decât atât.
Dar această cifră arată unele câștiguri spectaculoase pentru oameni precum „regii îngrășămintelor agricole”: Andrei Melnicenko, Viaceslav Kantor și Andrei Guriev.
Potrivit cepa.org, evenimentele din 23-25 iunie oferă o imagine asupra tensiunilor din elitele Rusiei.
Toți cei din sistemul rus sunt obișnuiți cu competițiile dure pentru bani și influență și majoritatea își amintește de violențele care au însoțit luptele pentru putere din anii 1990 și în anii 2000.
Dar Rusia nu a mai văzut niciodată corporații concurente înarmate, cu putere de foc, pe care Wagner și Ministerul Apărării, prin companiile private înființate, o pot aduce pe teren.
Revolta Wagner din 23-24 iunie a demonstrat cât de lesne este ca întreaga țară să intre în haos.
Armata rusă și serviciile secrete pur și simplu nu au reușit să răspundă provocării Wagner.