Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner, militari GRU decorați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.06.2023 - 08:04
Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images
Utkin (dreapta) și Troșev (al doilea de la stânga), cu Vladimir Putin, la ceremonia de decorare din 2016 - Foto: Daily Mail/vk

Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner, militari GRU decorați și veterani din teatre de operații. Președintele rus nu știa cine se află în spatele rebeliunii Wagner.

SHARE

Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner, militari pe care îi decorase el însuși.

Când Vladimir Putin s-a adresat națiunii în timpul revoltei Wagner, avertizându-i pe „cei care au pregătit rebeliunea” că vor suferi „pedeapse inevitabile”, nu se referea la Evgheni Prigojin. Nici nu l-a numit.

Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner, militari GRU decorați

Nu pentru „bucătarul” său a scos trupe înarmate cu mitraliere în afara capitalei și de-a lungul rutei convoiului Wagner, închisă traficului de vineri seara.
 
Nu de teama lui Prigojin s-a retras din Moscova cu staff-ul său în buncărul din Valdai și nu pentru el a fost declarată „alertă teroristă”, rămasă în vigoare și după ce șeful Wagner, Prigojin, a ordonat brusc armatei sale de mercenari să oprească înaintarea spre Moscova. 

Armata mercenară Wagner nu avea capabilitatea să-l răstoarne pe președintele Vladimir Putin și nici să-i înlăture pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful armatei, Valeri Gherasimov.

Dar Putin s-a aflat în situația lui Salvador Allende, președintele din Chile, când, în 1973, o mână de militari de marină din Valparaiso - cartierul General al Marinei - au pornit lovitura de stat, care n-ar fi avut succes fără ajutor din capitala Santiago de Chile și, mult mai important din SUA.

Allende, practic, nu știa cine se va alătura puciștilor în marș spre Capitală și cine nu, nu știa cine fusese cumpărat de Occident și cine îi rămăsese fidel.

Forța de mercenari Wagner a fost creată de Putin în 2014, în urma anexării Crimeii, pentru înarmarea și organizarea de grupuri separatiste în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

În cei opt ani dintre anexarea Crimeii și războiul total din Ucraina, soldații Wagner au fost dislocați în străinătate pentru a promova în secret interesele Rusiei.

Ei au fost puternic implicați în intervenția rusă în Siria, unde au ajutat la susținerea regimului Assad și au continuat să opereze în țări din întreaga Africa, inclusiv Mali, Republica Centrafricană, Mozambic și Sudan.

Aceste obiective au fost atinse datorită unor militari bine organizați și antrenați.

Cine conduce operațiunile militare ale Wagner

 Aceștia sunt:

Dmitri Utkin, comandant operațional și lider în culise al grupului Wagner, co-fondator al organizației.

Fost locotenent colonel în Forțele Speciale „Spetsnaz” din Rusia, Utkin a primit mai multe decorații „Ordinul curajului” pentru acțiunile sale pe câmpul de luptă și a servit în armată până în 2013.

Apoi a fost trimis în Siria ca parte a intervenției ruse în susținerea lui Bashar al-Assad, printr-o companie militară privată, operată de ruși, cu sediul în Hong-Kong, cunoscută sub numele de Corpul Slavon.

Utkin este un naționalist rus care poartă tatuaje naziste și se este fascinat de al treilea Reich al lui Hitler, potrivit Daily Mail.

PMC Wagner își trage numele de la indicativul militar al lui Utkin - Wagner -, după numele compozitorului german Richard Wagner, favoritul lui Hitler și al naționaliștilor germani.

O investigație asupra lui Utkin condusă de Bellingcat a concluzionat că acesta este  un comandant de teren în grupul Wagner, raportând unui grup select de lideri operaționali de rang înalt.

Unul dintre aceștia este Andrei Troșev, fost colonel al forțelor armate care și-a câștigat titlul de „Erou al Federației Ruse” pentru serviciul său militar – cea mai înaltă onoare militară a Rusiei.

Troșev a fost descris de Uniunea Europeană, pe baza unei serii de comunicări interceptate analizate de anchetatorii Bellingcat, drept „șeful de stat major” al grupului Wagner, având vechime mai mare decât Utkin în structura de comandă a grupului de mercenari.

Ambii indivizi au fost fotografiați alături de Putin la o ceremonie oficială în 2016.

Konstantin Pikalov, denumit adesea după numele său de cod „Mazay”, este un alt veteran al forțelor armate ruse, responsabil de operațiunile PMC pe continentul african.

Fost colonel, conduce compania de securitate privată Convoy, care are sediul la Sankt Petersburg și a furnizat servicii de securitate consultanților ruși care lucrează cu înalți oficiali din mai multe țări africane, inclusiv Republica Centrafricană (RCA), Madagascar și Mozambic.

Pikalov, în vârstă de 55 de ani, orchestrează o mare parte din operațiunile în desfășurare ale grupului Wagner în Africa, folosind Convoy ca legătură între oficialii africani susținuți de ruși și serviciul de informații al armatei ruse - GRU.

Potrivit unei investigații comune a The Insider și Bellingcat, fostul colonel a fost strâns legat de asasinarea a trei jurnaliști ruși care au ajuns în RCA pentru a investiga extracția de minerale de către companiile rusești în 2018.

Guvernul Ucrainei l-a descris pe Pikalov drept „responsabil pentru abuzurile grave ale drepturilor omului comise de Grupul Wagner în CAR și mai multe țări africane, care includ tortură și execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare și ucideri”.

Citește și: Deși Wagner s-a retras, ''regimul de operaţiuni antiteroriste'' este încă în vigoare la Moscova

Igor Kostiukov, în vârstă de 62 de ani, este un amiral decorat și din noiembrie 2018 este șeful unității de informații militare GRU din Rusia.

Deși nu a fost implicat direct în crearea sau conducerea grupului Wagner în primii ani, legăturile strânse ale grupului de mercenari cu GRU înseamnă că Kostiukov este, fără îndoială, implicat în operațiunile PMC.

A fost implicat GRU în rebeliune?

Poziția sa de șef al GRU înseamnă că toți ofițerii și agenții GRU, inclusiv Utkin și Troșev menționați mai sus, îi raportează și ar trebui să execute orice ordin al acestuia.

Aleksei Diumin este renumit pentru relația sa personală strânsă cu Putin. Fostul bodyguard personal și confident al președintelui este și ministru adjunct al Apărării și șef adjunct al GRU.

Citește și: Putin a vrut să negocieze cu Prigojin. Kadîrov sare de partea președintelui, GRU împotrivă

Implicarea sa directă în anexarea Crimeii i-a adus o promovare în funcția de general-locotenent - și de atunci s-a bucurat de mult succes politic ca guvernator al regiunii ruse Tula.

În timpul revoltei Wagner, surse militare au declarat că Detașamentul 22 al forțelor speciale de informații militare GRU a trecut de partea lui Prigojin, fiind primul semn că forțele ruse se alătură „insurecției”, dacă este adevărată.

În următoarele zile, se va vedea cine a fost în spatele acțiunii aparent nebunești a mercenarilor Wagner și aceștia vor primi, așa cum a spus Putin, „pedeapse inevitabile”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te