Chinezii au descoperit noi coronavirusuri provenite de la lilieci

DE Edi Neagu | 11.06.2021 - 11:35
Vaccinarea, soluția pentru eliminarea riscului de infectare Foto: Pexels.com

Unul dintre coronavirusuri este foarte apropiat genetic de Covid-19. Noile coronavirusuri au fost descoperite într-o provoncie de sud-vestul Chinei.

SHARE

Cercetătorii chinezi au anunțat joi că au descoperit noi coronavirusuri în rândul liliecilor, inclusiv unul care ar fi cel mai apropiat genetic de COVID-19 identificat până acum, relatează CNN, citat de Hotnews.ro.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile făcute de aceștia într-o singură regiune mică din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei arată cât de multe coronavirusuri sunt prezente în rândul liliecilor și cât de multe dintre acestea ar putea avea potențialul de a sări la oameni.

Weifeng Shi de la Universitatea Shandong și colegii ei au colectat mostre de lilieci de trăiesc în păduri între mai 2019 și noiembrie 2020, testând urina și excrementele acestora și luând mostre de salivă.

CITEȘTE ȘI: Armand a aflat că nu există niciun contract între Primărie și Romprest. Vrea banii înapoi

„În total am construit 24 de noi genomuri ale unor noi coronavirusuri de la diferite specii de lilieci, inclusiv patru noi coronavirusuri SARS-CoV2”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat în revista Cell.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Tentativă de asasinat a FSB în Ucraina, după „modelul Arad”, dejucată de Securitate

Unul dintre acestea, numit RpYN06 și găsit la specia de liliac Rhinolophus pusillus, a fost foarte similar genetic cu coronavirusul SARS-CoV-2 care a declanșat pandemia mondială, potrivit cercetătorilor.

Aceștia afirmă că RpYN06 ar fi cel mai apropiat coronavirus de SARS-CoV-2 descoperit până acum, cu excepția unor diferențe genetice la proteina țepușă folosită de virus pentru a se atașa de celulă.

„Aceste rezultate demonstrează clar că virusuri înrudite apropiat cu SARS-CoV-2 continuă să circule în populațiile de lilieci și în unele regiuni ar putea avea o incidență relativ ridicată”.

„Liliecii sunt rezervoare bine cunoscute pentru o varietate de virusuri care cauzează boli severe în rândul oamenilor și au fost asociate cu focare a virusului Hendra, Marburg, Ebola și, cel mai notabil, coronavirusuri”, afirmă cercetătorii chinezi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.