VIDEO Tentativă de asasinat a FSB în Ucraina, după „modelul Arad”, dejucată de Securitate

DE Elena Andrei | Actualizat: 10.06.2021 - 22:06

Ofiţerii din cadrul Direcției de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) au reţinut un colaborator al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse) care încerca să planteze o bombă la maşina directorului unui institut de cercetare militară din Ucraina.

SHARE

Conform anchetei, un cetățean ucrainean, care în prezent lucrează pentru miliţiile separatiste din Republica Populară Luhansk (LPR), a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) pentru a desfășura activități de informații și subversive pe teritoriul Ucrainei.

Citește și: VIDEO Ce drone militare vrea MApN să facă în România. Au fost în Irak și Afganistan

Pentru a-şi îndeplini sarcinile atribuite, colaboratorul FSB a încercat, prin intermediari, să obțină informații clasificate de la un institut militar de cercetare din Harkov. Acesta era interesat să obţină informaţii despre cele mai recente programe de cercetare – hardware militar și UAV-uri. Unul dintre complicii săi a fost reținut în februarie 2021.

Citește și

Trupul neînsufleţit al omului de afaceri Ioan Crişan, ridicat de la morgă după 10 zile

Germania: Rusia generează o ameninţare „concretă şi imediată” pentru securitatea Europei

 

În orașul ucrainean Severodonetsk urma să aibă loc un asasinat cu bomba care se încadrează în aceleaşi tipare cu cazul de la Arad în care omul de afaceri Ioan Crișan a fost ucis după ce maşina sa a fost aruncată în aer cu un dispozitiv exploziv, potrivit defenseromania.ro.

Citește și: Șeful clanului Butoane, condamnare anulată după 7 ani de judecată. Filiera zahărului din PSD

Urmărindu-și intențiile criminale, colaboratorul FSB a sosit din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk, unde anchetatorii ucraineni spun că a planificat minuţios să comită un act terorist prin plantarea unui dispozitiv exploziv improvizat, proiectat de către oamenii săi de legătura din FSB, pe mașina șefului institutului militar de cercetare din Harkov.

După cum se poate observa din materialul video, colaboratorul FSB a fost monitorizat, iar în momentul în care încerca să instaleze dispozitivul exploziv, a fost reţinut de ofiţerii din cadrul direcţie de contraspionaj a SBU  sub acuzaţia de tentativă de a comite un act terorist pe teritoriul Ucrainei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.