Amenințarea Chinei în jurul Taiwanului. Navele de război ale Beijingului înconjoară insula

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.02.2024 - 09:54
China afirmă că patrulele gărzii sale de coastă din jurul insulelor Taiwan sunt "ireproșabile" - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Guvernul chinez a declarat miercuri că patrulele gărzii sale de coastă în jurul unui grup de insule taiwaneze din apropierea coastei chineze sunt "ireproșabile" și a respins plângerile privind abordarea unei ambarcațiuni turistice taiwaneze care a provocat panică.

SHARE

Paza de coastă a Chinei a început în luna februarie 2024 să patruleze regulat în jurul insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, care se află în fața orașelor chineze Xiamen și Quanzhou, unde doi cetățeni chinezi au murit încercând să fugă de paza de coastă a Taiwanului după ce barca lor a intrat în "ape interzise".

Amenințarea Chinei în jurul Taiwanului. Navele de război ale Beijingului înconjoară insula

"Nu cred că există vreo problemă de panică", a declarat Zhu.

Paza de coastă își îndeplinește îndatoririle oficiale în "propriile ape", în conformitate cu legea, pentru a menține "ordinea normală" și a proteja viețile și ale pescarilor și călătorilor, a adăugat ea.

"Aplicarea civilizată și transparentă a legii este ireproșabilă", a spus Zhu.

Taiwanul, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu în ciuda respingerii de către insulă, a fost precaut față de eforturile Beijingului de a intensifica presiunea asupra Taipei după alegerea lui Lai Ching-te ca președinte luna trecută. Beijingul îl consideră pe Lai, care își va prelua funcția în luna mai, un separatist.

Citește și: Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă

Taiwanul s-a plâns de activitatea militară repetată a Chinei în apropierea teritoriului său.

Miercuri, ministerul taiwanez al apărării a declarat că a detectat 15 avioane militare chineze care operează în jurul insulei, efectuând "patrule comune de pregătire pentru luptă" cu nave de război chineze.

China nu recunoaște nicio revendicare de suveranitate din partea Taiwanului și a acuzat Taiwanul că a acționat cu "rea intenție", provocând moartea celor doi cetățeni chinezi aflați pe vasul de pescuit, care s-a apropiat prea mult de una dintre insulele puternic fortificate din Kinmen.

Citește și: China, gata de invazia Taiwanului. Războiul psihologic a început cu „invazia baloanelor” ca în SUA

Taiwanul și-a apărat acțiunea și a acuzat China că nu a reușit să își controleze în mod corespunzător bărcile de pescuit și să le împiedice să intre în apele Taiwanului din jurul Kinmen, locul unor lupte frecvente în perioada de vârf a Războiului Rece, potrivit Reuters.

Zhu a declarat că Taiwanul este de vină pentru acțiunile sale periculoase de aplicare a legii.

"Părțile relevante din Taiwan ar trebui să respecte faptul că ambele părți ale Strâmtorii Taiwan operează de mult timp în apele tradiționale și să înceteze să mai captureze și să rețină navele de pescuit ale continentului într-un mod dur și periculos."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te