Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.02.2024 - 19:41
Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan - Foto: Profimedia Iimages (imagine cu caracter ilustrativ)

Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă. În premieră, armatele americane și japoneze au numit China drept inamic într-un exercițiu comun de comandă, pe fondul preocupărilor unei invazii în Taiwan.

SHARE

Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă.

Un exercițiu de simulare computerizat în desfășurare între armata SUA și Forțele de Autoapărare Japoneze, care a început săptămâna trecută și este programat să aibă loc până joi, prevede o situație de „urgență” în Taiwan, ce presupune o intervenție rapidă, a raportat Kyodo News,citând surse guvernamentale anonime.

Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă

Scenariul a fost clasificat drept „secret special desemnat” de către Ministerul Apărării al Japoniei, în conformitate cu legea privind secretul.

Rezultatele exercițiului curent „Keen Edge” vor fi reflectate în planurile finale care vor fi întocmite până la sfârșitul acestui an, potrivit Anadolu.

Trupele vor face o demonstrație live a exercițiului „Keen Sword” în jurul anului 2025 pentru a verifica eficacitatea acestuia.

Citește și: Japonia se pregătește de război cu China. A cumpărat 400 de rachete americane Tomahawk

Directorul CIA, William Burns, a susținut că președintele chinez Xi Jinping a instruit armata să pregătească o invazie a Taiwanului până în 2027.

China a urmărit îndeaproape cei aproape doi ani de război din invazia Ucrainei de către Rusia și a concluzionat că un astfel de curs pentru Taiwan ar fi în zadar, de aceea Beijingul a decis că răsturnarea conducerii din Taipei trebuie făcută rapid pentru a pune lumea în fața faptului ămplinit, potrivit breakingdefense.com.

Citește și: Rusia revendică insulele japoneze Kurile: „Samuraii să-și facă seppuku dacă îndrăznesc să se opună"

Vorbind în timpul unei audieri de confirmare a Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, adm. Samuel Paparo, candidatului președintelui Joe Biden la conducerea Comandamentului Indo-Pacific (INDOPACOM), care în prezent comandă Flota SUA din Pacific, a reiterat preocupările de lungă durată ale Pentagonului cu privire la invazia Chinei în Taiwan.

În timpul audierii, Paparo a subliniat că Legea relațiilor cu Taiwan cere Departamentului de Apărare să răspundă în cazul în care China va face un astfel de pas, avertizând că un conflict prelungit în Ucraina nu descurajează Beijingul să ia Taipei cu forța.

„Intenția lor este să ia notă de acțiunile Rusiei pentru a produce un conflict rapid, în forță, fapt împlinit”, a spus Paparo.

 „Deci, în loc să învețe lecția strategică a inutilității agresiunii, China își dublează capacitatea forțelor pentru a acționa rapid.”

Un element de descurajare cheie al agresiunii chineze în Pacificul de vest, a spus Paparo, este sprijinul continuu al Ucrainei și zădărnicirea invaziei Rusiei.

Paparo a subliniat că, în ciuda dezvoltării navale rapide a Chinei, Marina SUA nu este „depășită”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te