Cea mai gravă furtună din ultimii 100 de ani: Milioane de oameni, evacuați. ”Cine rămâne, moare!”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.10.2024 - 13:10
Cea mai gravă furtună din ultimii 100 de ani: 6.000.000 de oameni evacuați. ”Cine rămâne, moare!” - Foto: Profimedia Images
Cea mai gravă furtună din ultimii 100 de ani: 6.000.000 de oameni evacuați. ”Cine rămâne, moare!” - Foto: Profimedia Images

6.000.000 de oameni sunt sub avertismente din cauza urganului Milton. Ei trebuie să se ducă în locuri mai sigure. Experții spun că este cea mai gravă furtună din ultimii 100 de ani. Autorități: ”Cine rămâne, moare!”

SHARE

Cea mai gravă furtună din ultimii 100 de ani are în prezent categoria 5, cea mai mare posibilă. Însă experții spun că ar putea ușor să îi fie atribuit gradul 6, atât de puternic este. 

Uraganul numit ”Milton” este așteptat să lovească cu toată forța coasta de vest a Floridei, cu ieșire spre Golful Mexic. 

Autoritățile au trimis avertismente dure ”Cine rămâne, moare!”

Cea mai gravă furtună din ultimii 100 de ani: Milioane de oameni, evacuați. ”Cine rămâne, moare!”

Aproape toată coasta de vest a Floridei este sub avertizare de uragan. 

Conform celor mai recente informații, Milton a fost retrogradat de la gategoria 5 la categoria 4, dar meteorologii avertizează că încă reprezintă „o amenințare extrem de gravă pentru Florida”. Milton s-a intensificat rapid luni, devenind o furtună de categoria 5 la prânz, cu vânt maxim susținut de 180 mph înainte de a fi retrogradat, scrie dailymail.co.uk.

Citește și: Uraganul Helene a făcut peste 60 de victime în SUA. Milioane de locuitori, fără curent electric

Serviciul Național de Meteorologie din Tampa Bay a spus că „dacă furtuna rămâne pe drumul actual, va fi cea mai gravă furtună care va afecta zona Tampa în peste 100 de ani”. Primarul Jane Castor i-a avertizat pe cei aproape 400.000 de locuitori ai orașului: ”Cine rămâne, va muri!” 

Stația Spațială Internațională a postat, de asemenea, un videoclip în timp ce survola furtuna luni dimineață.

Milton era de așteptat să crească marți, deoarece a amenințat Peninsula Yucatan din Mexic în drum spre Florida, unde peste un milion de persoane au primit ordin să evacueze din calea sa.
 
Coasta de vest dens populată a Floridei, încă zguduită de devastatorul uragan Helene cu mai puțin de două săptămâni în urmă, s-a pregătit pentru furună.
 
Centrul Național al Uraganelor din SUA a estimat că furtuna ar putea lovi în apropierea zonei metropolitane Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni și unde unii evacuați s-au grăbit să arunce mormanele de resturi lăsate în urmă de Helene în drumul lor din oraș.
 
Vântul va prinde viteze maxime susținute de 155 mph (250 km/h).  Milton a fost retrogradat de la categoria 5 la categoria 4 uragan pe scara Saffir-Simpson în cinci trepte, conform unei informări a Centrului Național pentru Uraganuri din SUA, transmis marți dimineața.

Cel mai neobișnuit uragan

În timp ce sunt de așteptat fluctuații de intensitate, se estimează că Milton va rămâne un uragan extrem de periculos până la aterizarea în Florida, potrivit centrului pentru uragane. Asta înseamnă că vor avea loc pagube catastrofale, inclusiv întreruperile de curent care se estimează că vor dura câteva zile.
 
Hrănit de ape calde din Golful Mexic, Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în Oceanul Atlantic, a spus Centrul pentru uragane, în timp ce a trecut de la o furtună tropicală la un uragan de categoria 5 în mai puțin de 24 de ore.
 
Calea sa de la vest la est a fost, de asemenea, neobișnuită, deoarece uraganele din Golf se formează în mod obișnuit în Marea Caraibelor și ajung la uscat după ce au călătorit spre vest și s-au întors spre nord.
 
„Este extrem de rar ca un uragan să se formeze în vestul Golfului, să se îndrepte spre est și să ajungă pe coasta de vest a Floridei”, a declarat Jonathan Lin, un om de știință în atmosferă la Universitatea Cornell. „Acest lucru are implicații mari, deoarece traseul furtunii joacă un rol în determinarea unde va fi cea mai mare val de furtună”.
 
 
Hurricane Center a prognozat valuri de furtună de 10 până la 15 picioare (3 până la 4,5 metri) de-a lungul unei porțiuni de coastă la nord și la sud de Tampa Bay.
 
Jamie Rhome, director adjunct al Centrului Național pentru Uragane, a declarat că se așteaptă ca Milton să crească în dimensiune înainte de a ajunge miercuri, punând sute de mile de coastă în zona de pericol de furtună.
Este posibil ca Milton să rămână un uragan pentru întreaga sa călătorie prin peninsula Florida, a declarat Rhome într-un briefing de presă de luni.
 
Marți, la ora 10:00 CDT, ochiul furtunii se afla la 65 mile (105 km) nord-nord-est de Progreso, un port mexican în apropiere de capitala statului Yucatan, Merida, și la 585 mile (840 km) sud-vest de Tampa, deplasându-se spre est. la nouă mph (15 km/h).
 
Milton era de așteptat să bată marginea de nord a Peninsulei Yucatan la primele ore ale zilei de marți.
Zona găzduiește orașul pitoresc din epoca colonială Merida, cu o populație de 1,2 milioane de locuitori, câteva ruine Maya populare printre turiști și portul Progreso.
 
În Florida, autoritățile de pe coasta de vest au ordonat oamenilor din zonele joase să se adăpostească pe terenuri mai înalte.
 
Comitatul Pinellas, care include Sankt Petersburg, a declarat că a ordonat evacuarea a peste 500.000 de persoane. Comitatul Lee a spus că 416.000 de oameni locuiau în zonele sale de evacuare obligatorie. Cel puțin alte șase județe de coastă au ordonat evacuari, inclusiv comitatul Hillsborough, care include orașul Tampa.
 
Cu o ultimă zi pentru evacuarea oamenilor, marți, oficialii locali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele de trafic și cozile lungi la benzinării.
 
Citește și: România, lovită de ciclonul periculos care a făcut ravagii în toată Europa. Cum te protejezi?
 
Eforturile de ajutor sunt în curs de desfășurare în mare parte din sud-estul Statelor Unite în urma lui Helene, un uragan de categoria 4 care a atins pământul în Florida pe 26 septembrie, a ucis peste 200 de oameni și a provocat daune de miliarde de dolari în șase state, scrie Reuters.
 
Cel mai puternic uragan înregistrat în Atlantic este Allen din 1980, care a atins viteze ale vântului de 190 mph în timp ce se deplasa prin Caraibe și Golf înainte de a lovi Texas și Mexic.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te