Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Ce țară elimină de mâine venitul pe cetățenie. În Germania se va majora cu 60 de euro

DE Alexandra Lupascu | 31.08.2023 - 08:25
Ce țară elimină de mâine venitul pe cetățenie. În Germania se va majora cu 60 de euro Foto: Profimedia Images
Ce țară elimină de mâine venitul pe cetățenie. În Germania se va majora cu 60 de euro Foto: Profimedia Images

În timp ce Italia a eliminat Venitul de cetățenie (Rdc), începând cu 1 septembrie 2023, în Germania, din 2024, alocația Bürgergeld va crește. Este vorba de un ajutor financiar similar cu Rdc, care se va majora de la 502 la 563 de euro pentru persoanele singure.

SHARE

În timp ce Italia a eliminat Venitul de cetățenie (Rdc), începând cu 1 septembrie 2023, în Germania, din 2024, alocația Bürgergeld va crește. Este vorba de un ajutor financiar similar cu Rdc, care se va majora de la 502 la 563 de euro pentru persoanele singure.

Bürgergeld - ajutorul financiar pe c re îl primesc cei din Germania, similar cu Venitul de cetățenie practicat, până la 1 septembrie 2023, în Italia  - va fi stimulat din 2024. Guvernul german, în loc să elimine măsura, așa cum s-a întâmplat în Italia cu executivul Meloni, a decis să majoreze alocația pentru cetățenii care nu muncesc.

Astfel, începând de anul viitor, cei peste cinci milioane de beneficiari care intră sub incidența "Burgergeld" vor primi beneficii semnificativ mai mari, conform știridiaspora.ro

De la începutul anului 2024, persoanele singure ar urma să primească 563 de euro pe lună, în loc de 502 euro în prezent.

Alocația fusese deja majorată în 2023: indemnizația de șomaj pentru un adult fără copii fusese deja majorată de la 449 la 502 euro pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 53 de euro pe lună.

Pentru adulții cu vârsta de până la 25 de ani care locuiesc încă cu părinții lor, aceasta crescuse la 402 EUR pe lună. Pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani era de 420 EUR, iar pentru copiii cu vârste între 6 și 14 ani era de 348 EUR.

În Germania, echivalntul „Venitului de cetățenie“ crește

Ministrul german al politicii sociale, Hubertus Heil, a calificat majorările planificate pentru anul viitor drept "un pas semnificativ". În total, este vorba de o creștere de 12%, a subliniat Heil, adăugând că 'mai ales în vremuri de criză și tulburări, trebuie să ne putem baza pe statul social'.

Odată cu reforma Burgergeld, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, ratele ar trebui să fie ajustate la inflație mai rapid decât în trecut. Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, vor intra în viitor 471 de euro în loc de 420 de euro.

Pentru copiii de la începutul celui de-al șaptelea an până la împlinirea vârstei de 14 ani vor fi 390 în loc de 348 de euro. Pentru copiii până la vârsta de șase ani ar trebui să fie 357 în loc de 318 euro.

Citește și: Ce se întâmplă de la 1 august cu românii care muncesc în Germania. Măsurile îi vor afecta direct

În prezent, 5,5 milioane de persoane din Germania primesc ajutoare pentru cetățenie, dintre care 1,68 milioane de șomeri.

Din ianuarie anul trecut, Burgergeld, ca reformă socială centrală a guvernului condus de cancelarul german Olaf Scholz, a înlocuit ajutoarele de șomaj, așa-numitul "Hartz IV", programul de politică socială și de muncă în vigoare în Germania din 2005.

Mii de persoane vor rămâne, de maine, fără venituri

În Italia în schimb, odată ce venitul de cetățenie se va încheia, toți cei "apți de muncă" vor beneficia de noul sprijin pentru formare și muncă: 350 de euro pe lună, timp de 12 luni, nerambursabil.

Dar pragurile Isee stabilite de guvernul Meloni vor crea mii de muncitori exodului: persoane care puteau accesa Rdc, dar care din septembrie vor pierde dreptul la toate subvențiile.

În aceste zile, sosesc sms-uri de la Inps pentru cei care au primit deja ultima plată lunară a Rdc la care aveau dreptul. Este vorba de aproximativ 33.000 de familii, potrivit Institutului de Securitate Socială.

La acestea se adaugă cele 159 de mii de familii care primiseră deja aceeași comunicare la sfârșitul lunii iulie (care sunt de fapt 155 de mii, pentru că aproximativ 4 mii au fost ulterior preluate de serviciile sociale).

Până în prezent, guvernul Meloni și-a clarificat linia: cei care nu pot munci (adică cei "neocupabili": familiile cu minori, persoanele de peste 60 de ani sau persoanele cu dizabilități) pot continua să primească Rdc până în decembrie și apoi o altă subvenție în lunile următoare, în timp ce cei "ocupabili" (toți ceilalți) din septembrie vor avea acces la cursuri de formare și la un sprijin mai mic pentru o perioadă limitată de timp: Sprijinul pentru formare și angajare, de la 350 de euro pe lună timp de 12 luni, nerambursabil, cu condiția să participe la cursuri de formare.

Această promisiune nu ține însă cont de un detaliu: cerințele Isee se vor schimba și ar putea duce la lăsarea fără sprijin a mii de persoane.

Astfel, la 1 septembrie, când mulți se vor conecta la platforma Siisl pentru a solicita accesul la noul bonus, unii vor constata că nu mai au dreptul la nimic. O situație care ar putea genera tensiuni și care va pune cu siguranță în dificultate mii de familii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te