Brexit.ro - „Ai actele în regulă, poți să stai liniștit“

DE Carmen Vintilă | Actualizat: 22.10.2019 - 11:54
Oficialități locale au participat la deschiderea noului Bicester Village, pe 19 octombrie 2017

O fostă jurnalistă plecată din România povestește pentru Newsweek România despre noua sa viață în Marea Britanie, în așteptarea Brexitului

SHARE

„Auzi, au dat iar la știri că Marea Britanie va încerca după Brexit să …“. Era tata pe care nu l-am mai lăsat de data asta să-și ducă frază până la capăt, anticipând ce vrea să spună.

Era îngrijorat, așa cum este mereu, de când noi suntem aici și aude știri despre Brexit. Aici, în Bicester, Oxfordshire, unde de doi ani este casa noastră.

De când a venit la noi și a văzut cum este, tata este mereu îngrijorat. Îngrijorat că ceva s-ar putea întâmpla și ne-am întoarce acasă. Da, culmea.

El care nu a vorbit cu mine săptămâni, când l-am anunțat că am decis să iau copilul și să plec.

L-am liniștit încă o dată însă, amintindu-i că avem „pre-settled status“ încă din martie, când Marea Britanie ar fi trebuit să iasă din UE.

Asta înseamnă că avem permisiunea să stăm în UK cinci ani de la data obținerii acestui statut. Apoi, dacă vom dori să rămânem în continuare, vom putea aplica pentru „settled status“.

Prin urmare, facem parte din sistem, suntem tratați ca toți ceilalți. Nu avem nevoie de vreun acord să ne schimbăm angajatorul dacă dorim, să studiem, avem acces la NHS (sistemul de sănătate), cu alte cuvinte avem drepturi ca orice cetățean plătitor de taxe. Putem pierde „pre-settled“ doar dacă lipsim din UK mai mult de doi ani, ceea ce nu va fi cazul nostru.

Citește dosarul integral Brexit.ro

 

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie

Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență

„Dacă în Occident va fi criză, îți dai seama cum va fi în România?“

„Mica Românie“ din nord-estul Londrei

Românii din Regatul Unit nu vor să revină acasă

„Las’ că-i potolesc ăștia acum“

Zgomotul pe marginea Brexit-ului pare a fi mai mare în exteriorul Marii Britanii decât în interior. „Ai văzut? Lasă că îi potolesc ăștia acum, am văzut eu la televizor, îi trimit acasă“, i-a zis bunica-mea maică-mii.

Bunica nu poate accepta nici azi că am ales să plec deși aveam job, casă și masă. Noi însă ne simțim acasă aici, și chiar suntem.

Eu, după 15 ani de presă, am dat politica pe modă și am aflat cu uimire că știrile de ieri pot fi citite și azi. Că lumea nu se oprește în loc dacă nu ai prins un breaking news.

Acum fac parte din echipa „Anne Fontaine“,  un brand franțuzesc. În prag de Brexit, compania încearcă să se întărească în Asia, acolo de unde vin mare parte din clienții noștri, în cazul în care vizele vor fi mai greu de obținut.

Așa se face că directorul de la Paris a fost trimis la Shanghai să coordoneze magazinele de acolo. În Bicester sunt mai multe branduri de lux adunate sub umbrela „Bicester Village“, iar majoritatea nu se tem de Brexit, pentru că banii nu vin din Europa.

Clienții sunt din Arabia Saudită, America, China, Japonia, India. Personal, nu cred că va fi un Brexit fără acord, iar potrivit informărilor primite de la Home Office, unde sunt înregistrată de când am venit aici, nu vor fi schimbări pentru cetățenii cu „pre-settled“ sau „settled status“ chiar și în cazul unui Brexit fără acord, deci nu am nicio temere.

Au dat de multe ori asigurări că libera circulație și drepturile cetățenilor din statele UE care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate.

Bineînțeles, dacă sunt cetățeni cu acte în regulă, muncesc și plătesc taxe sau studiază aici.

Fără discriminare

Noi am aplicat pentru mortage (credit ipotecar) chiar înainte de martie 2019, când trebuia să fie Brexit. Nu a zis nimeni: „Voi sunteți din România, stați un pic, poate va fi Brexit să vedem ce iese“.

Tot ce a contat a fost să îndeplinim criteriile: avans, credit scor bun și contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

În general, autoritățile nu fac diferențe între cetățeni, indiferent de unde vin ei. Acum, de exemplu, a trebuit să înregistrez copilul la școala secundară.

Au avut grijă să fim informați. Începând cu Oxfordshire County Council, care ne-a trimis scrisoarea acasă,  email-uri primite de la școală și seri deschise organizate la școlile secundare, să știi ce alegi înainte de a-ți înregistra copilul la una dintre ele.

Brexit ar putea aduce, însă, ceva scumpiri și chiar o posibilă scădere a pieței imobiliare. E ceea ce se vehiculează acum. Este greu de prevăzut ce ar putea însemna un Brexit fără acord, dar, cum spun englezii, „fingers crossed“ să nu fie.

Carmen Vintilă

Citește dosarul integral Brexit.ro

 

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie

Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență

„Dacă în Occident va fi criză, îți dai seama cum va fi în România?“

„Mica Românie“ din nord-estul Londrei

Românii din Regatul Unit nu vor să revină acasă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te