Burnt Oak (Stejarul ars) este un cartier din Londra. În ultimii ani și-a căpătat renumele de „Mica Românie“. „Aici, meniurile restaurantelor sunt în limba română, felul de mâncare cel mai popular sunt sarmalele și te poți plimba pe stradă minute întregi fără să auzi englezește“, scria, recent, tabloidul britanic „The Sun“, într-un reportaj dedicat comunității românești.
Cartierul este situat în apropierea Stadionului Wembley, în nord-estul Londrei. Zona este preferată de imigranții din estul Europei.
56% dintre copiii care merg aici la școală nu vorbesc engleza ca primă limbă. 35% din imigranți provin din România.
Adică vreo 20.000 de persoane. În Burnt Oak există și o biserică în care slujba este în limba română.
Pe strada principală, Burnt Oak Broadway, e aglomerat în jurul prânzului. Bărbații stau la terase și beau cafea, iar femeile își plimbă bebelușii cu cărucioarele. Patronul de la „Patisseria Romana“ este Ovidiu Șarpe.
A venit aici în 1973, ca refugiat politic, împreună cu familia sa. S-a stabilit inițial în Highbury, iar apoi a deschis un restaurant în Chancery Lane.
În 2007 s-a mutat în Burnt Oak și a deschis o cofetărie, unde tot personalul este format din români. A ales acest cartier pentru că a văzut o oportunitate în imigrația din estul Europei.
„Este un mix de culturi și rase în Burnt Oak și, deși împrejurimile par neprietenoase, nu există rasism, tensiune sau crime“, spune el.
„Am votat pentru Brexit“, s-a destăinuit Ovidiu jurnalistului „The Sun“. „Am vrut ca guvernul să-i poată selecta pe cei care vin aici. Sper ca guvernul britanic să înțeleagă că are nevoie de români“, explică el.
Mai jos pe High Street lucrurile nu arată așa roz. Nu poți parcurge mai mult de cinci pași fără a da peste o casă de amanet, un magazin de bricolaj sau un magazin cu de toate. Hipermarketul „Tesco“ s-a închis.
„Tesco a închis pentru că nu mai avea clienți. Englezii și irlandezii au început să plece din Burnt Oak, iar imigranții au început să cumpere din magazinele co-naționalilor“, poveștește imigrantul turc Pattian Yaman.
În cartier sunt mai puțini proprietari de imobile raportat la media națională, în ciuda faptului că este unul dintre cele mai populate cartiere din Londra, iar prețul caselor este sensibil mai mic decât în alte suburbii.
De asemenea, venitul mediu anual pe gospodărie este mai scăzut, cu aproximativ 10.000 de lire, în Burnt Oak față de media națională.
Citește dosarul integral Brexit.ro
Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie
Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență
„Ai actele în regulă, poți să stai liniștit“
„Dacă în Occident va fi criză, îți dai seama cum va fi în România?“
Românii din Regatul Unit nu vor să revină acasă
Necunoscători de engleză
Mulți dintre românii care lucrează în supermarketuri, cu care jurnalistul „The Sun“ a încercat să intre în dialog, i-au spus că nu știu limba engleză.
„Burnt Oak era o zonă periculoasă, dar rata criminalității a scăzut de când cu imigranții din estul Europei“, povestește Joanne Karbritz, voluntar social.
Ea spune că au fost ceva probleme cu românii care furau de prin magazine, dar majoritatea experiențelor sale cu imigranții români au fost pozitive.
Taceddin Ozcan este muzician, imigrant turc, dar lucrează la un restaurant din apropiere. El spune că nu românii creează probleme comunității. „Oamenii sunt furioși, dar nu din cauza românilor. Sunt drăguți și foarte muncitori“, punctează el.
Rikesh Mehta, o britanică ce deține o farmacie în Burnt Oak, spune că „românii sunt clienți buni“. „Cheltuiesc o grămadă de bani și sunt foarte muncitori. Problema este că jumătate dintre ei nu vorbesc limba engleză“, spune ea.
Populația din Barnet are un ritm rapid de creștere, fiind deja suburbia cea mai dens populată.
În următorii 25 de ani se așteaptă ca ea să crească de la 393.000 la 469.000 locuitori, deci cu 19%.
Fenomenul oamenilor fără adăpost crește și, odată cu el, presiunea pe autoritățile locale pentru a construi case.
Citește dosarul integral Brexit.ro
Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie
Peste jumătate dintre români au aplicat pentru noul statut de rezidență
„Ai actele în regulă, poți să stai liniștit“
„Dacă în Occident va fi criză, îți dai seama cum va fi în România?“