Anthony Blinken (SUA) a detaliat în CS al ONU atacul Rusiei asupra Ucrainei „în zilele următoare”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.02.2022 - 11:31
Blinken a detaliat la CS al ONU atacul Rusiei asupra Ucrainei „în zilele următoare”/foto: reuters

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU înainte de călătoria sa în Germania pentru a participa la Conferința de Securitate de la München, susținând că Rusia va ataca Ucraina în zilele următoare.

SHARE

Blinken a declarat joi că Rusia se pregătește să atace Ucraina „în zilele următoare”, numind-o „cea mai imediată amenințare la adresa păcii și securității în lume”.

Vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina și Acordul de la Minsk, diplomatul american a subliniat că afirmația Rusiei că Moscova își retrage forțele din apropierea granițelor ucrainene nu este susținută de dovezile pe care le vede Washingtonul.

„Nu vedem că asta se întâmplă pe teren”, a spus Blinken. „Informațiile noastre indică clar că aceste forțe, inclusiv trupe terestre, avioane, nave, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în zilele următoare”.

El a avertizat că această criză afectează în mod direct „fiecare membru al Consiliului și fiecare țară din lume”.

Secretarul de stat a spus că Rusia intenționează mai întâi să fabrice un pretext pentru un atac asupra fostei republici sovietice.

„Acesta ar putea fi un eveniment violent pentru care Rusia va da vina pe Ucraina sau o acuzație scandaloasă pe care Rusia o va îndrepta împotriva Guvernului ucrainean. Ar putea fi un așazis atentat terorist fabricat în interiorul Rusiei”, a spus acesta.

„Descoperirea inventată a unei gropi comune, a unei lovituri cu drone împotriva civililor sau a unui atac fals sau chiar real folosind arme chimice, ar folosi drept pretext”, a spus el.

„Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, transformând în bătaie de joc conceptul pe care noi, cei din această cameră, nu îl tratăm cu ușurință.”

Țintele-cheie au fost deja trasate în detaliu

Blinken a spus că Moscova va ataca apoi cu rachete și bombe peste Ucraina și va întrerupe comunicațiile.

„Atacurile cibernetice vor închide instituțiile cheie ucrainene. După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte cheie care au fost deja identificate și trasate în planuri detaliate. Credem că aceste ținte includ capitala Ucrainei, Kiev, un oraș de 2,8 milioane de locuitori. Și atacurile convenționale nu sunt tot ceea ce Rusia intenționează să provoace poporului Ucrainei. Avem informații care arată că Rusia va viza anumite grupuri de ucraineni”, a precizat înaltul diplomat american.

Citește și

Rusia a respins propunerile SUA. Avertizează că Ucraina se poate „inflama în orice moment”

Rusia l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului SUA la Moscova. Este așteptată replica SUA

„Și aici, astăzi, o expunem în detaliu, cu speranța că, împărtășind ceea ce știm întregii lumii, putem influența Rusia să abandoneze calea războiului și să aleagă o altă cale”, a spus Blinken.

Reprezentanta SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că i-a cerut lui Blinken să se adreseze direct Consiliului și să vorbească despre „situația gravă” din Ucraina.

„Scopul nostru este să transmitem gravitatea situației. Dovezile de pe teren sunt că Rusia se îndreaptă către o invazie iminentă", a scris Thomas-Greenfield pe Twitter.

„Acesta este un moment crucial. Reuniunea de astăzi a Consiliului ar trebui să se concentreze asupra a ceea ce se întâmplă chiar acum în Ucraina”, a adăugat ea.

Un înalt oficial al Administrației Biden a declarat miercuri că Rusia a adus încă 7.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar premierul Marii Britanii a avertizat că, potrivit serviciilor secrete, rușii ridică mai multe spitale de campanie, așteptându-se la cazualități mari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te