Berlinul este al doilea cel mai scump oraș din Germania la chirii. Cât costă să stai în capitală

DE Alexandra Lupascu | 11.08.2023 - 18:56
Berlinul este al doilea cel mai scump oraș din Germania la chirii. Cât costă să stai în capitală Foto: profimedia

Experții imobiliari văd Berlinul drept al doilea cel mai scump oraș din Germania în ceea ce privește nivelul chiriilor. Între timp, prețurile de achiziție rămân ridicate în ciuda tendinței descendente, arată noile date.

SHARE

Experții imobiliari văd Berlinul drept al doilea cel mai scump oraș din Germania în ceea ce privește nivelul chiriilor.

Între timp, prețurile de achiziție rămân ridicate în ciuda tendinței descendente, arată noile date.

Spațiu de locuit limitat, imigrația ridicată, chiriile în creștere vertiginoasă sunt problemele cu care se confruntă piața imobiliară din Germania, relatează presa germană.

Acest lucru o arată și cifrele publicate de Asociația Băncilor Germane Pfandbrief, care reprezintă cei mai importanți finanțatori imobiliari din Germania.

 În consecință, chiriile din capitală au crescut cu 9,5% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut - cea mai mare creștere dintre cele șapte metropole germane. Media națională a fost de 6,2%.

Prețurile imobiliarelor din alte metropole scad mai puternic

Între timp, prețurile imobiliarelor din Berlin au scăzut cu 3,6% în decurs de un an, mai puțin decât în ​​orice alt oraș important din Germania.

La Frankfurt, prețurile au scăzut cu nouă procente, iar în München și Hamburg -  cu peste șase procente.

„Prea puține apartamente au fost construite în Berlin de ani de zile”, spune  Jens Tolckmitt. Comparativ cu primul trimestru, prețurile imobiliarelor din Berlin au scăzut ușor și ele.

Dar doar aproximativ o cincime dintre oamenii de acolo dețin proprietăți, Berlinul fiind considerat capitala chiriașilor, scrie stiridiaspora.ro.

Creșterea rapidă a chiriilor este cu atât mai vizibilă. Principalul broker Jones Lang LaSalle (JLL) a observat creșteri enorme în solicitarea chiriilor în Berlin în prima jumătate a anului. 

În cazul chiriilor contractuale noi, 17,50 euro pe metru pătrat plasează Berlinul pe locul doi după München (22,50 euro) și înaintea Frankfurt și Stuttgart.

Portalul Immowelt susține că, în câteva luni, Berlinul va devenit al doilea cel mai scump oraș din Germania în ceea ce privește solicitarea de chirii. 

Prea puține apartamente noi și o imigrație puternică

La sfârșitul anului 2022, Berlinul avea 3,8 milioane de locuitori - mai mult decât oricând de la reunificare. În plus, capitala a primit un număr deosebit de mare de refugiați din Ucraina.

În februarie, la aproximativ un an de la începutul războiului de agresiune din Rusia, aproximativ 60.000 de refugiați ucraineni locuiau la Berlin, potrivit Katja Kipping, senatorul pentru afaceri sociale și integrare.

Citește și: Sporuri uriașe pentru oamenii din subordinea lui Ciolacu: Director: 7.000 lei, consilier: 6.000 lei

În plus, construcțiile noi sunt în urmă față de cerere. Potrivit Biroului de Statistică Berlin-Brandenburg, aproape 77.800 de persoane au imigrat în capitală doar în 2022.

Între timp, însă, au fost finalizate doar 17.000 de apartamente bune, spune expertul în imobiliare rezidențială JLL Roman Heidrich. 

În ciuda creșterii chiriilor, Berlinul rămâne „comparativ ieftin”

Berlinul este departe de singurul oraș cu chirii mari. În ceea ce privește chiriile existente, orașul rămâne „comparativ ieftin” în comparație cu München sau Hamburg, precum și cu capitale internaționale precum Londra sau Paris, spune Jutta Kreuzinger, purtătorul de cuvânt al băncii imobiliare și de obligațiuni ipotecare Berlin Hyp.

Conform acesteia, în 2022 chiria comparativă locală conform indicelui chiriei din München era cu 85 la sută mai mare decât în ​​Berlin.

Citește și: Ciolacu taie parțial sporurile pentru boli fictive date bugetarilor de care Newsweek scrie de 3 ani

Totuși, din punctul de vedere al unor observatori, creșterea bruscă a prețurilor amenință acum mixul social din oraș. Timp de decenii, Berlinul, cu chiriile sale mici, a avut o atracție deosebită pentru oamenii cu venituri mici și, adesea, stiluri de viață alternative.

„Din motive istorice, producția economică pe cap de locuitor a fost mult sub media națională, ceea ce este foarte neobișnuit pentru capitalele europene”, spune Kreuzinger de la Berlin Hyp. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te