Sporuri uriașe, pe care Ciolacu a promis că le va tăia, sunt încasate de subordinații săi de la Secretariatul General al Guvernului. Aceștia încasează sporuri imense de 5.000 - 7.000 de lei pe lună pentru că își pun viața în pericol venidn la munăc. De asemenea, primesc bani în plus sau pentru că își fac treaba pentru care au fost angajați.
La Secretariatul General al Guvernului se acordă două tipuri de sporuri. Unul este celebrul și mincinosul spor pentru condiții grele de muncă pe care îl iau de la director la muncitor și echivalează cu 15% din salariu.
Sporuri uriașe pentru oamenii din subordinea lui Ciolacu: Director: 7.000 lei, consilier: 6.000 lei
Al doilea spor este de 50% din salariu și se acordă acelor angajați care lucrează cu fonduri europene. Această recompensă se situează la 5.000 - 7.000 lei lunar.
Ea ca și cum ai da bani în plus unui fotbalist pentru că dă goluri. Da, în campionatul românesc de fotbal se mai întâmplă așa ceva. Dar nu și în Italia, Anglia, Spania etc unde e în fișa postului să joci bine ca să iei salariu.
La fel, ar trebui să se întâmple și cu angajații de la Secretariatul General al Guvernului: primești bani pentru că gestionezi și fonduri europene.
Astfel, un director din SGG ia un salariu de 13.000 de lei, la care se adaugă 5.500 lei stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, plus celebrul spor de condiții vătămătoare de muncă de 1.500 lei pe lună.
Consilier, consilier juridic superior, expert, consilier achiziții publice câștigă între 8.500 și 10.000 de lei. Iau un pentru stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare între 4.000 de lei și 4.500 lei pe lună și un spor pentru condiții vătămătoare de muncă de până la 1.600 de lei.
Citește și: Ciolacu taie parțial sporurile pentru boli fictive date bugetarilor de care Newsweek scrie de 3 ani
Premierul Marcel Ciolacu a decis să taie o parte din sporurile pentru condiții grele de muncă pe care le primesc aproape toți angajații la stat. Eliminarea sporurilor se aplică doar șefilor și va genera inechități. Newsweek scrie despre subiect de 3 ani.
Premierul a decis să taie o parte din sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă pentru toți angajații de la stat care au un venit brut mai mare de 10.000 de lei pe lună.
Vizați: doar șefii
Impunerea acestui prag de la care nu se mai dau sporurile face ca suprimarea sporului pentru condiții vătătmătoare de muncă să se aplice doar bugetarilor care au funcții de conducere.
Spre exemplu, la ministerul Muncii vor pierde sporuri directorul (spor de condiții vătămătoare de 2.000 lei /lună), secretarul general - spor 2.300 lei/lună, șef serviciu - 1.500 lei.
Impunerea acestui prag crează situații aberante. Un consilier superior are un venit de puțin peste 10.000 lei pe lună, astfel că va pierde sporul de 1.500. În acest condiții el va câștiga mai puțin decât un consilier principal care își va păstra sporul de condiții vătămătoare care este în cuantum de 15% din salariu.
O campanie de 3 ani de zile
Newsweek România a scris, în iulie 2020, primul articol despre sporurile imorale acordate bugetarilor. Scriam atunci „că pe lângă cei care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante pentru afecțiuni greu de dovedit.
PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună, suma exactă neputând fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante”, potrivit unui articol scris acum trei ani. Link mai jos:
Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite
Între timp am aflat că efortul bugetar pentru plata anuală a acestor sporuri este de 27 miliarde de lei. Ciolacu nu spune cât va economisi bugetul cu această tăiere parțială a sporurilor pentru condiții vătămătoare.
În cursul zilei de ieri, înainte să apară această prevedere, i-am reamintit premierului Ciolacu de unde poate și trebuie să taie pentru a echilibra deficitul bugetar.
Câteva articole despre sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă scrise de-a lungul celor 3 ani:
Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite
Citește și: Judecătorii CCR au 110.000 lei/lună din 4 sporuri: praf, nervi, exclusivitate, doctorat
Citește și: EXCLUSIV Angajații Primăriei București, sporuri de 2 milioane euro. Loviți de unde electromagnetice