Berlinul, alături de Paris în criza submarinelor din pactul Indo-Pacific. Cere consolidarea UE

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.09.2021 - 21:32
Michael Roth cere consolidarea UE/foto: euroaktiv

Germania și-a exprimat marți sprijinul pentru Franța, după ce Australia a anulat un acord de contractare a opt submarine în valoare de milioane de dolari, preferând să achizioneze de la americani și britanici, conform noului pact AUKUS.

SHARE

Pactul Indo-Pacific, între SUA, Marea Britanie și Australia, a  dus la reactivarea tensiunilor dintre UE și SUA.

Vorbind la Bruxelles înainte de o reuniune a miniștrilor afacerilor generale din UE, ministrul european al Germaniei, Michael Roth, a declarat că Berlinul este alături de Franța și a făcut apel la Uniunea Europeană să facă totul pentru a consolida suveranitatea blocului. 

„S-a dovedit de nenumărate ori că o Uniune Europeană solidă are o importanță deosebită. Nu ne putem baza exclusiv pe alții, trebuie să cooperăm, să depășim opiniile diferite și să vorbim despre problemele în Uniunea Europeană cu o singură voce”, a declarat Roth.

Acesta a recunoscut că este „o situație foarte dificilă pentru Franța” și  trebuie restaurată „încrederea pierdută”.

Ursula von der Leyen cere clarificări despre acordul AUKUS

Modul în care Franța a fost tratată în recentul pact de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia este „inacceptabil”, a declarat președintele Comisiei Europene. 

Vorbind înainte de sesiunea Adunării Generale a ONU, Ursula von der Leyen a spus că un stat membru al UE „a fost tratat într-un mod care nu este acceptabil și că trebuie răspuns la o mulțime de întrebări deschise despre acordul AUKUS”.

Documente australiene: proiectul submarinelor construite în Franţa, în pericol de mai mulți ani

Emmanuel Macron şi Narendra Modi vor „să acţioneze împreună” în regiunea indo-pacifică

 

Acordul ce implică achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară dintre Franța și Australia a fost anulat brusc după ce noul acord de securitate Indo-Pacific a fost dezvăluit de președintele SUA, Joe Biden, premierul britanic, Boris Johnson, și prim-ministrul australian, Scott Morrison, săptămâna trecută.

Canberra a declarat că va construi submarine cu propulsie nucleară împreună cu partenerii săi din alianța AUKUS în loc să le cumpere de la Paris.

Franța și-a rechemat ambasadorii din Canberra și Washington pentru consultări.

„Vrem să știm ce s-a întâmplat și de ce. Prin urmare, clarificați mai întâi, înainte de a continua cu afacerea", a spus von der Leyen.

„Înțeleg foarte bine dezamăgirea din Europa cu privire la modul în care a fost tratată Franța. Suntem prieteni și aliați, iar prietenii și aliații vorbesc între ei. ”

În același timp, ea a subliniat importanța menținerii unei relații bune între puterile mondiale, deoarece acestea au „multe subiecte importante pe agenda globală în care lucrează cot la cot”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te