Berlinul, alături de Paris în criza submarinelor din pactul Indo-Pacific. Cere consolidarea UE

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.09.2021 - 21:32
Michael Roth cere consolidarea UE/foto: euroaktiv

Germania și-a exprimat marți sprijinul pentru Franța, după ce Australia a anulat un acord de contractare a opt submarine în valoare de milioane de dolari, preferând să achizioneze de la americani și britanici, conform noului pact AUKUS.

SHARE

Pactul Indo-Pacific, între SUA, Marea Britanie și Australia, a  dus la reactivarea tensiunilor dintre UE și SUA.

Vorbind la Bruxelles înainte de o reuniune a miniștrilor afacerilor generale din UE, ministrul european al Germaniei, Michael Roth, a declarat că Berlinul este alături de Franța și a făcut apel la Uniunea Europeană să facă totul pentru a consolida suveranitatea blocului. 

„S-a dovedit de nenumărate ori că o Uniune Europeană solidă are o importanță deosebită. Nu ne putem baza exclusiv pe alții, trebuie să cooperăm, să depășim opiniile diferite și să vorbim despre problemele în Uniunea Europeană cu o singură voce”, a declarat Roth.

Acesta a recunoscut că este „o situație foarte dificilă pentru Franța” și  trebuie restaurată „încrederea pierdută”.

Ursula von der Leyen cere clarificări despre acordul AUKUS

Modul în care Franța a fost tratată în recentul pact de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia este „inacceptabil”, a declarat președintele Comisiei Europene. 

Vorbind înainte de sesiunea Adunării Generale a ONU, Ursula von der Leyen a spus că un stat membru al UE „a fost tratat într-un mod care nu este acceptabil și că trebuie răspuns la o mulțime de întrebări deschise despre acordul AUKUS”.

Documente australiene: proiectul submarinelor construite în Franţa, în pericol de mai mulți ani

Emmanuel Macron şi Narendra Modi vor „să acţioneze împreună” în regiunea indo-pacifică

 

Acordul ce implică achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară dintre Franța și Australia a fost anulat brusc după ce noul acord de securitate Indo-Pacific a fost dezvăluit de președintele SUA, Joe Biden, premierul britanic, Boris Johnson, și prim-ministrul australian, Scott Morrison, săptămâna trecută.

Canberra a declarat că va construi submarine cu propulsie nucleară împreună cu partenerii săi din alianța AUKUS în loc să le cumpere de la Paris.

Franța și-a rechemat ambasadorii din Canberra și Washington pentru consultări.

„Vrem să știm ce s-a întâmplat și de ce. Prin urmare, clarificați mai întâi, înainte de a continua cu afacerea", a spus von der Leyen.

„Înțeleg foarte bine dezamăgirea din Europa cu privire la modul în care a fost tratată Franța. Suntem prieteni și aliați, iar prietenii și aliații vorbesc între ei. ”

În același timp, ea a subliniat importanța menținerii unei relații bune între puterile mondiale, deoarece acestea au „multe subiecte importante pe agenda globală în care lucrează cot la cot”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.