Bashar al-Assad rămâne președintele Siriei încă 7 ani

DE Edi Neagu | Actualizat: 28.05.2021 - 08:55
Bashar al-Assad a fost ales pentru încă 7 ani. Foto: Facebook

Președintele Siriei, Bashar al-Assad a fost ales pentru un nou mandat în fruntea statului cu peste 95% din voturi. Alegerile prezidențiale au avut loc doar în zonele controlate de regimul de la Damasc.

SHARE

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales pentru un mandat de şapte ani cu 95.1% din voturi, conform unui anunţ făcut joi de preşedintele parlamentului de la Damasc, după un scrutin criticat de opoziţie şi de statele occidentale, transmite AFP.

Ceilalţi doi contracandidaţi la scrutinul de miercuri, Abdallah Salloum Abdallah, fost ministru şi parlamentar, şi Mahmoud Marei, membru al opoziţiei tolerate de guvern, au obţinut 1.5%, respectiv 3.3% din voturi.

Într-o ţară devastată de război din 2011, 14.2 milioane de persoane au participat la vot, ceea ce înseamnă o rată de participare de 76.64%.

CITEȘTE ȘI: Cum face Becali bani pe spinarea statului român: păzește o ruină din Ucraina

Alegerile au fost organizate în zonele controlate de regim, adică două treimi din teritoriul Siriei, precum şi în unele ambasade din străinătate.

Opoziția de la Damasc a denunțat ”mascarada”

În 2014, Assad a obţinut peste 88% din voturi, conform rezultatelor oficiale.

CITEȘTE ȘI: Ce sancțiuni ar putea să-l usture pe Lukaşenko: exporturile de potasiu şi tranzitul gazelor ruseşti

Statele occidentale au calificat alegerile ca nefiind libere şi corecte, iar opoziţia siriană a denunţat o "mascaradă".

Cu o campanie electorală desfăşurată sub lozinca "Speranţă prin muncă", Bashar al-Assad a urmărit să se impună ca singurul arhitect al unei reconstrucţii de care Siria are disperată nevoie.

"Bashar al-Assad este o personalitate unică şi complexă. De fiecare dată când l-am întâlnit a fost calm, chiar şi în cele mai critice şi mai dificile momente ale războiului", a declarat un reporter, sub protecţia anonimatului."Acestea sunt exact caracteristicile tatălui său", Hafez al-Assad, care a condus Siria cu un pumn de fier timp de 30 de ani, a adăugat el. Bashar al-Assad "a reuşit să se facă indispensabil. În politică, este important să ştii cum să refaci cărţile şi el a ştiut să stăpânească jocul", a mai declarat jurnalistul, relatează Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.