Avioane britanice protejează navele cu cereale ucrainene în Marea Neagră. UE se închină la Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.09.2023 - 07:43
Avioane britanice protejează navele cu cereale ucrainene în Marea Neagră - Foto: forces.net (imagine cu caracter ilustrativ)

Avioane britanice protejează navele cu cereale ucrainene în Marea Neagră. UE se închină la Putin. În urma atacurilor rusești asupra infrastructurii de cereale din Ucraina, avioanele de război ale Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie protejează navele de cereale din Ucraina.

SHARE

Avioane britanice protejează navele cu cereale ucrainene în Marea Neagră. UE se închină la Putin oferind „favoruri” pentru a continua Inițiativa Mării Negre.

Ministerul Regatului Unit al Apărării și-a intensificat activitățile după ce Rusia a început să vizeze infrastructura de cereale a Ucrainei în iulie, după oprirea acordului cu cereale, scrie The Telegraph, citat de pravda.com.ua.

Avioane britanice protejează navele cu cereale ucrainene în Marea Neagră. UE se închină la Putin

„Vom folosi informațiile, supravegherea și operațiunile de recunoaștere pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră. Ca parte a acestor operațiuni de supraveghere, avioanele RAF efectuează zboruri peste zonă pentru a descuraja Rusia să efectueze lovituri ilegale împotriva navelor civile care transportă cereale”, potrivit unor informații de la Cabinetul premierului britanic.

Informația a apărut după ce guvernul Marii Britanii a anunțat un summit internațional privind securitatea alimentară în noiembrie „pentru a aborda cauzele insecurității alimentare și malnutriției”.

Concomitent, serviciile de informații din Marea Britanie au publicat un raport în care evidențiază importanța vitală a comerțului cu produse agricole pentru Ucraina, în timp ce rutele alternative nu egalează  capacitatea de exporturi prin Marea Neagră.

„Retragerea Rusiei din Inițiativa Mării Negre a redus exporturile Ucrainei, un efort clar de degradare a economiei ucrainene și a capacității acesteia de a sprijini efortul de război”, se arată în raport.

Ministerul britanic al Apărării a reamintit că sectorul agricol a reprezentat 40% din exporturile ucrainene înainte de război și rămâne vital, exporturile de alimente aducând 28 de miliarde de dolari în 2021.

„Ucraina a avut succes folosind metode alternative precum fluviul, calea ferată și drumurile pentru a-și exporta cerealele; totuși, este puțin probabil ca acest lucru să atingă capacitatea rutelor de export din Marea Neagră”, au subliniat  serviciile de informații britanice.

Ucraina presată să-și „atenueze abordarea” privind exportul de cereale rusești

Președintele rus Vladimir Putin, în urma discuțiilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Soci a declarat că Moscova nu este pregătită să revină imediat la Inițiativa privind cerealele Mării Negre.

Citește și: Erdogan pledează pentru exportul grânelor rusești. Doar așa Putin va accepta Acordul Mării Negre

Erdogan pledează pentru exportul și de cereale rusești pentru ca Putin să se realăture Inițiativei Mării Negre și a menționat că Ucraina trebuie să-și atenueze abordarea, astfel încât aceasta să fie extinsă.

Kievul a declarat că niciodată nu va aborda vreun subiect cu Rusia privind exportul de cereale „rusești, care, de fapt, sunt furate din porturile ucrainene pe care le-a ocupat.

Citește și: ONU și UE, pace în secret cu Putin. Ce oferte halucinante au pentru reluarea exportului de cereale

Ziarul german Bild a dezvăluit un „complot scandalos” al ONU și UE care negociază în secret cu Putin pentru reluarea exportului de cereale prin Marea Neagră, oferind, în schimb, ridicarea sancțiunilor-cheie impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te